Związek między żywnością a zdrowiem psychicznym | Tradycyjna Azjatycka Medycyna
Sadhguru i Mark Hyman, amerykański lekarz, autor bestsellerów, badają związek między jedzeniem, które spożywamy, a zdrowiem fizycznym i psychicznym, a także możliwymi zmianami systemu żywieniowego.
Sadhguru, Isha, zdrowie psychiczne, antydepresanty, przeciwdepresanty, choroba psychiczna, żywienie
23179
post-template-default,single,single-post,postid-23179,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Związek między żywnością a zdrowiem psychicznym


Sadhguru i Mark Hyman, amerykański lekarz, autor bestsellerów, badają związek między jedzeniem, które spożywamy, a zdrowiem fizycznym i psychicznym, a także możliwymi zmianami systemu żywieniowego. 

Mark Hyman: Jedno z pytań, które zadał ktoś z publiczności, dotyczy związku między umysłem, nastrojami, stanem emocjonalnym, zdrowiem psychicznym a jedzeniem, które spożywamy. Wszystko, od ADHD do do choroby dwubiegunowej, czy depresji może być z tym związane. Jaki więc jest związek między naszym ciałem a umysłem?

Sadhguru: System jogiczny nie identyfikuje ciała i umysłu jako dwóch różnych struktur. Mózg jest częścią twojego ciała. Po prostu to, co ogólnie nazywamy umysłem, to pewien zasób pamięci i inteligencji. Patrząc na ciało i mózg, co ma więcej pamięci, które ma więcej inteligencji? Jeśli przyjrzysz się temu uważnie, pamięć twojego ciała sięga wstecz milionów lat. Dokładnie pamięta, jacy byli twoi przodkowie. Umysł nie może rościć sobie prawa do takiej pamięci. Jeśli chodzi o inteligencję, to co dzieje się w pojedynczej cząsteczce DNA jest tak złożone, że cały mózg nie może tego rozgryźć.

W systemie jogicznym jest ciało fizyczne i ciało mentalne. W całym ciele płynie inteligencja i pamięć. Istnieje powszechne przekonanie, że mózg jest najważniejszy, tylko dlatego że obsługuje proces myślowy. Z powodu tego rozdzielenia ciała i umysłu, duża liczba osób na Zachodzie na pewnym etapie życia bierze leki przeciwdepresyjne.

Wpływ jedzenia na umysł

Rodzaj pożywienia, które jemy, ma ogromny wpływ na umysł. Przeciętny Amerykanin zjada ponad 90 kg mięsa rocznie. Jeśli obniżymy to do 20 kilogramów, zobaczymy, że 75 procent ludzi nie będzie już potrzebować leków przeciwdepresyjnych. Mięso jest dobrym jedzeniem, aby przetrwać, jeśli jesteś na pustyni lub w dżungli. Jeśli gdzieś się zgubisz, kawałek mięsa utrzyma cię przy życiu, ponieważ zapewni ci skoncentrowane składniki odżywcze. Kiedy jednak masz inny wybór, mięso nie powinno być twoim codziennym pożywieniem.

Kiedy zabijasz zwierzę,
w mięsie znajdują się
szkodliwe kwasy i inne związki chemiczne.

Można na to spojrzeć na wiele sposobów. Po pierwsze, zwierzęta są wystarczająco inteligentne, aby w ostatnich chwilach życia rozumieć, że zostaną zabite, bez względu na to, jak sprytnie lub jak naukowo to zrobisz. Każde zwierzę, które jest w stanie wyrazić jakieś emocje, zawsze rozumie, że zostanie zabite.

Załóżmy, że teraz wszyscy dowiecie się, że pod koniec dnia, zostaniecie zarżnięci. Wyobraźcie sobie wszystko, przez co będziecie przechodzić, tę wewnętrzną burzę reakcji chemicznych. Przynajmniej przez część tego przechodzi także zwierzę. Znaczy to, że kiedy je zabijasz, te szkodliwe kwasy i inne substancje chemiczne znajdują się w mięsie. Kiedy spożywasz mięso, powoduje to niepotrzebne zaburzenia na poziomie psychicznym.

Jeśli ludzie, którzy są na lekach przeciwdepresyjnych, zastosują świadomie dietę wegetariańską, za jakieś trzy miesiące większość z nich nie będzie już potrzebować tych medykamentów. Obserwowaliśmy to u wielu osób, które przyjechały do Centrum Jogi Isha (Isha Yoga Center, w Coimbatore w Indiach – przyp. tłum.).

Duży odsetek ludzi
nie może być chory psychicznie, chyba że
kultywujemy to w naszych strukturach społecznych.

W przypadku większości osób, które zachorowały psychicznie, choroba została “wyhodowana” – nie ma ona żadnych fizycznych podstaw. Tak duży odsetek ludzi nie może być chory psychicznie, chyba że kultywujemy to w naszych strukturach społecznych. Nigdy nie powinniśmy pozwolić komercyjnym siłom decydować o jakości naszego życia. Świat biznesu ma służyć ludzkości. Teraz jednak skonstruowaliśmy machinę ekonomiczną na całym świecie w taki sposób, że ludzie są tylko po to, aby służyć procesom gospodarczym i handlowym. Wspominałeś o Światowym Forum Ekonomicznym. Kiedy byłem tam kilka lat temu, wszyscy mówili o Indiach, Chinach i innych miejscach jako o wschodzących rynkach.

Powiedziałem: „Proszę, nie nazywajcie ludzi rynkiem. Gdybyście postrzegali ich jako ludzi, może mielibyście właściwe pomysły na to, co z nimi robić. Jeśli będziecie postrzegali ich jako rynek, zrobicie coś innego! To nie jest rynek. To są ludzie.” Jeśli nie widzisz życia jako życia, ludzi jako ludzi, nie obchodzi cię, co w nich wpychasz. Będziesz chciał sprzedawać coś, co przyniesie ci najwięcej pieniędzy.

Mark Hyman: Tak. To prawda. Kilka lat temu napisałem książkę o „UltraMind Solution”, która mówi o wpływie ciała na umysł. Zauważyłem, że wiele chorób psychicznych i problemów poznawczych znikało, gdy zacząłem leczyć pacjentów holistycznie. To się nazywa medycyna funkcjonalna. Chodzi o naukowe podejście do tworzenia zdrowia, które jest w dużym stopniu tym, czego naucza Sadhguru.

Jakość żywności, którą jemy i sposób, w jaki ją spożywamy,
jest ważniejszy niż cokolwiek innego.

Kiedy zacząłem to stosować, widziałem ludzi wychodzących z depresji i osoby, u których zachodziła poprawa przy ADHD czy w chorobie dwubiegunowej. Gdy badałem przyczyny tych schorzeń, było to najczęściej jedzenie, które spożywali. W rzeczywistości większość z nas nie je prawdziwej żywności, lecz substancje jedzeniopodobne, które udają jedzenie. Gdybyśmy tylko trzymali się prawdziwego jedzenia, zmniejszyli spożycie mięsa, jak mówi Sadhguru, i stosowali dietę opartą na produktach roślinnych, myślę, że większość naszych przewlekłych chorób, w tym neurologicznych i zaburzeń nastroju, po prostu by zniknęła. Wiele razy byłem świadkiem takich sytuacji.

Często tak naprawdę nie leczyłem problemów psychicznych, a jednak przy okazji zniknęły. Myślę, że to naprawdę wstyd, że w tym kraju, nie rozumiemy tego związku, a lekarze nadal kwestionują pomysł, że jedzenie rzeczywiście ma wpływ na nasze zdrowie, nie tylko powodując nadwagę ale, że może być wykorzystywane jako narzędzie do uzdrawiania. A przecież to jest naprawdę najpotężniejsze narzędzie. Jakość żywności, którą jemy i sposób, w jaki ją spożywamy, jest ważniejszy niż cokolwiek innego.

Dokonywanie właściwych wyborów

Sadhguru: Myślę, że potrzebujemy skutecznej kampanii na rzecz żywności, podobnej do kampanii antynikotynowej w USA. W latach 70 – tych w każdym publicznym miejscu w Stanach Zjednoczonych trzeba było przedzierać się przez kłęby dymu. Następnie rozpoczęto aktywną i udaną kampanię, która oczyściła powietrze. Dziś wchodzisz do restauracji i nie ma dymu. Ale nadal jest dwutlenek węgla w napojach! Kiedyś palenie dla wielu ludzi było nie tylko koniecznością. Było modne. Dmuchanie dymem w twarze innych ludzi było w porządku.

Dzięki odpowiedniemu rodzajowi kampanii w ciągu jednego pokolenia ta sytuacja zmieniła się całkowicie. Dzisiaj w Ameryce widać mniej dymu tytoniowego niż w wielu innych krajach na świecie. Potrzebna jest równie skuteczna kampania na temat tego, co jemy i co pijemy.

Mark Hyman: Tak. Każdy z nas dokonując tych wyborów i rozmawiając z naszymi lokalnymi politykami, robi wielką różnicę. Niestety, problem polega na tym, jaki wpływ ma przemysł spożywczy. To przemysł wart bilion dolarów, który determinuje wiele strategii politycznych. W dużej mierze wytyczne dotyczące żywności i zalecenia FDA (Food & Drug Administration, agencja odpowiedzialna za zdrowie publiczne i bezpieczeństwo leków w USA – przyp. tłum.) są w rzeczywistości regulowane przez lobbing. Oznacza to, że nie otrzymujemy pełnych informacji; nie słyszymy prawdy. W rzeczywistości nie zmieniamy strategii politycznej.

Sadhguru: W rzeczywistości to 4 biliony – jeden bilion to przemysł spożywczy a kolejne 3 biliony to przemysł farmaceutyczny.

Mark Hyman: Dokładnie. To jest moloch. Michael Bloomberg, kiedy był burmistrzem, próbował zmienić niektóre zasady w Nowym Jorku. Na przykład ustawa o podatku od napojów gazowanych [1] – nie zdołał jej przepchnąć. Chciał też zrobić badania, aby zobaczyć, co się stanie, gdy ograniczona zostanie możliwość użycia tzw. bonów żywnościowych (SNAP Food Benefits – program pomocowy dla osób o niskich dochodach – przyp. tłum.) na zakup napojów gazowanych. Najpierw w Ameryce wydaje się cztery miliardy dolarów rocznie w bonach żywnościowych za napoje gazowane dla biednych. A potem rząd płaci za Medicare i Medicaid (formy ubezpieczenia zdrowotnego dla seniorów i osób o niskich dochodach – przyp. tłum.) z powodu schorzeń spowodowanych spożywaniem tych napojów. Departament Rolnictwa (USDA) nie pozwolił mu nawet przeprowadzić badań pilotażowych.

Zielony – dobry;
żółty – bądź ostrożny;
czerwony – prawdopodobnie ci zaszkodzi.

Udał się więc do Meksyku, aby tam pomóc w tworzeniu pewnych kluczowych praw, takich jak podatek od napojów gazowanych i cukru, podatki od niezdrowej żywności, czy czytelne etykiety żywności, dzięki którym możesz wiedzieć, czy jedzenie jest dla ciebie dobre, czy złe: zielony – dobry; żółty – bądź ostrożny; czerwony – prawdopodobnie ci zaszkodzi. Mają tam również na celu usunięcie ze szkół z wszelkiego jedzenia szkodliwego dla dzieci i zabronienie reklamowania tego, co nie jest prawdziwym jedzeniem.

Są to wytyczne, które mogą znaleźć zastosowane na całym świecie – w różny sposób w różnych krajach. Lecz w tym kraju jesteśmy uczuleni na takie zmiany z powodu lobbingu przemysłu żywnościowego. Jeśli jednak każdy z nas opowie się za tym i dokona zmian we własnej rodzinie, we własnych wspólnotach, wśród własnych przyjaciół, zaczniemy dostrzegać globalną zmianę.

Sadhguru: To nie jest w rękach polityków i decydentów. Jeśli wszyscy zdadzą sobie sprawę, że zdrowie, a zwłaszcza psychiczne, poprawi się, gdy zmienią to, co jedzą i jak jedzą, zmienimy również polityków.

Mark Hyman: Absolutnie. Musimy zmienić nasz system żywieniowy, ponieważ dobrym rozwiązaniem dla zdrowia jest niekoniecznie opieka lekarska – w rzeczywistości jest to nasz system żywnościowy. Myślę, że odpowiedzią jest rozwiązanie obu tych problemów, czyli stworzenie świadomego społeczeństwa i zmiana systemu żywnościowego.

[1] Podatek od napojów gazowanych w celu zniechęcenia do niezdrowej diety i zrównoważenia kosztów ekonomicznych otyłości

Sadhguru
Sadhguru jest joginem, mistykiem, wizjonerem i autorem bestsellerów z listy New York Timesa. Został uznany za jedną z 50 najbardziej wpływowych osobistości w Indiach. Działania Sadhguru wpłynęły na życie milionów ludzi na całym świecie dzięki jego transformacyjnym programom. Jego metoda nie jest przypisana do żadnego systemu wierzeń, ale oferuje potężne i sprawdzone sposoby auto-transformacji. Flagowy program Sadhguru, Inner Engineering Online, jest obecnie bezpłatny dla pracowników służby zdrowia. 


Więcej informacji na stronie: https://www.innerengineering.com


Wszelkie zapytania prosimy kierować na adres: [email protected]


No Comments

Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.