
Witamy wiosnę – przepis na wiosenną sałatkę
W tym tygodniu przywitaliśmy wiosnę. Dzień teraz staje się dłuższy, a słońce świeci coraz częściej. W taką pogodę czujemy się naładowani energią, ale nie powinniśmy zapominać o prawidłowym odżywianiu. Postanowiliśmy przedstawić Wam pierwszy przepis na wiosenną sałatkę (sałatka ze zdjęcia powyżej), która dostarczy Waszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych.
Sałatka orzo z rzodkiewką i koprem włoskim
Czas przygotowania: 60 min
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki:
- 250 g orzo, czyli niegotowanego makaronu ryżowego
- 1 łyżka soli himalajskiej
- ¼ świeżego soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1½ szklanki świeżego kopru włoskiego, pokrojonego w kostkę
- ½ szklanki pokrojonej rzodkiewki
- 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- ⅓ szklanki prażonych orzeszków piniowych
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron orzo z 1 łyżką soli himalajskiej, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do wody nie dodawaj tłuszczu). Następnie ugotowany makaron opłucz zimna woda i dokładnie odcedź.
- Sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę Dijon i zmielony czarny pieprz wymieszaj trzepaczką w dużej misce. Na wierzch mieszaniny dodaj ugotowany makaron ryżowy, koper włoski, pokrojoną rzodkiew, świeżą miętę i posiekaną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę przykryj i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem, sałatkę posyp orzeszkami pini i dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
To nasz pierwszy wiosenny przepis, ale na naszym portalu już niedługo pojawi ich się więcej. Życzymy smacznego i zdrowego posiłku! Dajcie nam znać, jak Wam smakowało 🙂
No Comments