
Wegańskie pierniczki świąteczne – przepis
Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne łakocie świąteczne w wersji wegańskiej! Poza wspaniałym smakiem nasze pierniczki zawierają wiele drogocennych składników odżywczych obecnych zarówno w przyprawach (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa) jak i podstawowych składnikach. Są one zrobione z dodatkiem oleju kokosowego (zamiast masła), będącego źródłem kwasów tłuszczowych o cennych właściwościach dla naszego organizmu. Pamiętajmy jednak, że mimo wszystko jest to deser i z powodu bardzo wysokiej zawartości cukrów prostych nie powinien znaleźć się na stałe w naszej diecie. Chociaż uważamy, że raz w roku możemy (i powinniśmy) sobie na niego pozwolić 🙂
SKŁADNIKI (na około 25 małych pierniczków)
1⅓ filiżanki pełnoziarnistej mąki pszennej
¾ szklanki mąki mocnej mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki goździków
½ filiżanki oleju kokosowego
½ szklanki + 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
¼ szklanki wody
½ szklanki ciemnego miodu
½ łyżeczki wanilii
PRZYGOTOWANIE
W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Odstaw na bok.
W dużej misce wymieszaj olej kokosowy i cukier. Bij przez 1-2 minuty, aż mieszanina będzie kremowa. Dodaj wodę, miód i wanilię, bij przez kolejne 30 sekund, aby dokładnie wymieszać.
Stopniowo dodawaj mąkę do kremowej mieszanki cukrowej, ubijając do połączenia składników.
Zawiń ciasto szczelnie w folię i wsadź do lodówki na noc (lub co najmniej 2 godziny)
Przed wałkowaniem, pozwól ciastu posiedzieć w temperaturze pokojowej przez 30 minut do 1 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 160-165.
Rozwałkuj ciasto na pergaminie. Ciasto powinno mieć lekko ponad 0,5 cm grubości. Wytnij pierniczki
Włóż surowe pierniczki do zamrażarki na 10 minut.
Piecz przez 8-10 minut, aż ciasteczka będą lekko rumiane na brzegach i ledwo twarde w środku.
Pozwól ciasteczkom zupełnie ostygnąć przed dekorowaniem. Wsadź je do szczelnego pojemnika żeby zachować ich miękkość, lub przechowuj z niewielką obecnością powietrza dla chrupkości.
No Comments