
Uwaga! Rzecz, którą każdy powinien wiedzieć o… ogórkach!
Ogórki pomimo swej niewątpliwej popularności w Polsce, mają jedną zasadniczą wadę, która potrafi zniweczyć Twoje plany o zdrowiu na co dzień. Poznaj prawdę, która może uratować Twoją dietę!
OGÓREK – NIEDOSKONAŁE WARZYWO
Ogórki zawierają w sobie askorbinazę – jest to enzym utleniający witaminę C. Utlenianie to utrudnia właściwe przyswojenie witaminy C, niezależnie od tego czy dostarczasz ją w posiłkach, sokach, czy suplementach.
ASKORBINAZA, A ZDROWIE
Pokażmy to na konkretnym przykładzie.
Jeśli przygotujesz sobie surówkę teoretycznie bogatą w witaminę C, np. surówkę z papryki i pomidorów – to dodając do niej ogórka większość witaminy C zawartej w składnikach surówki się utleni – czyli nie przyswoisz jej w formie kwasu askorbinowego, tylko kwasu dehydroaskorbinowego. Kwas dehydroaskorbinowy jest nieaktywny biologicznie, w związku z czym dla Twojego organizmu wpływ witaminy C nie będzie znaczący. Należy wyraźnie zaznaczyć, iż askorbinaza nie tyle co niszczy dietę – natomiast sprawia ona, iż dieta jest bezużyteczna i traci większy sens w wielu przypadkach.
GDZIE TAKŻE ZNAJDZIESZ ASKORBINAZĘ?
Najwięcej znajduje się jej co prawda w surowych ogórkach, natomiast znajdziesz ją też w warzywach dyniowatych takich jak cukinia czy kabaczek. Askorbinaza jest też w ziemniakach – aby ją zniszczyć należy ziemniaki uprzednio przed ugotowaniem zalać wrzącą wodą, która ją „zniszczy”.
NIE CHCESZ REZYGNOWAĆ Z OGORKÓW W DIECIE?
Jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że zmienisz nawyki żywieniowe i przerzucisz się ze świeżych ogórków na ogórki kiszone – ze względu na ich kwaśne środowisko, które niszczy enzym askorbinazy.
Smacznego!
No Comments