
Smoothie bazyliowe ze szpinakiem i owocami leśnymi – zdrowe, smaczne i sycące! (przepis)
Bazylia jest jednym z ziół coraz chętniej dodawanym do koktajli ze względu na słodko-pikantny smak, który im nadaje. Posiada również wiele korzyści zdrowotnych, obejmujących właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, zawiera też przeciwutleniacze i wspiera układ krążenia.
Bazylia jest bogata w witaminę K – zaledwie dwie łyżeczki zapewniają około 60% codziennego zapotrzebowania. Witamina K jest niezbędna w budowaniu mocnych kości, wspomaga zdrowe serce, a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Niezależnie od rodzaju owoców leśnych, jakie wybierzesz do tego przepisu, otrzymasz dużą dawkę przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Dodaj inne składniki, w tym szpinak i dostaniesz pyszny i zdrowy koktajl. Smacznego!
Przepis na smoothie
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 świeży lub mrożony średni banan
- 1 szklanka świeżych liści szpinaku
- 6-8 świeżych liści bazylii
- 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jeżyny, jagody, maliny, truskawki, lub mieszanka różnych)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Trochę miodu, syropu klonowego lub stewii do smaku (opcjonalnie)
Polecamy dodać również:
- 1 łyżka nasion chia lub nasion lnu
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj około 30-45 sekund. Uwaga, jeśli nie masz mocnego blendera, dodaj wszystko z wyjątkiem oleju kokosowego, który wlejesz do zmiksowanego smoothie, mieszając przez 5-10 sekund.
Wartość odżywcza:
- Kalorie: 304
- Tłuszcz: 15g
- Białko: 3g
- Węglowodany: 46g
- Błonnik: 7g
- Cukier: 26g
- Witamina C: 52% zalecanego dziennego spożycia
- Witamina K: 195% zalecanego dziennego spożycia
- Wapń: 11% zalecanego dziennego spożycia
- Żelazo: 11% zalecanego dziennego spożycia
No Comments