
Kurkuma, czyli nieodłączny element medycyny Dalekiego Wschodu
Niedługa historia kurkumy
Kurkuma jest azjatycką rośliną, której historia uprawy i wykorzystania w wielu aspektach życia sięga ponad 2000 lat. Zyskała popularność jako jedna z podstawowych przypraw zawartych w mieszance curry. W Indiach uznaje się ją za „świętą roślinę”, cenną również ze względu na właściwości lecznicze.
Używa się jej w wielu obszarach: do przyprawiania dań, malowania tekstyliów, czy barwienia szat, z czego do dziś korzystają dalekowschodni mnisi. Kurkuma odegrała bardzo ważną rolę w hinduskiej duchowości. Ze względu na jej jasny pomarańczowo-żółty kolor w starożytnej religii uważana była za silnie powiązaną ze słońcem. Po dziś dzień wykorzystywana jest do tworzenia naszyjników na weselach oraz uroczystościach religijnych.
Popularność kurkumy jest coraz większa w kulturach zachodnich. Przeprowadzono wiele badań nad jej właściwościami i skutkami działania. Zainteresowanie jest szczególnie wysokie jedną z jej substancji – kurkuminą. Ten naturalny składnik potrafi złagodzić powszechne dziś choroby takie jak depresja, chroniczne zmęczenie czy otyłość. W przypadku innych zaburzeń przewlekłych również wykazuje potencjał terapeutyczny.
Właściwości kurkuminy
Kurkumina jest najważniejszym związkiem z grupy kurkuminoidów, naturalnych roślinnych związków fenolowych (czynników wpływających na toksyczność) izolowanych z korzenia kurkumy. Właśnie dzięki nim kurkuma wykazuje szereg korzystnych efektów leczniczych oraz działanie prewencyjne w przypadkach różnych chorób cywilizacyjnych.
Dodatkowo to najmocniejszy przeciwutleniacz o silnym działaniu przeciwzapalnym, oczyszczającym, przeciwwirusowym i antybakteryjnym wykorzystywanym w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej jako lekarstwo na różne dolegliwości.
Zwalcza i usuwa z organizmu wolne rodniki manipulujące DNA. Przyspiesza proces trawienia poprawiając metabolizm oraz ogranicza rozwój komórek tłuszczowych. Kurkumina wspomaga oczyszczanie krwi zapobiegając sklejaniu się płytek. Dodatkowo pomaga w prawidłowej pracy trzustki i wątroby. Stosowana jest w celu redukcji kamieni żółciowych oraz aby złagodzić niestrawność żołądka. Przyspiesza proces gojenia się ran na ciele. Ponadto obniża poziom cholesterolu i glukozy w organizmie. Zastosowanie znalazła również przy redukowaniu guzów macicznych oraz niwelowaniu bólów menstruacyjnych.
Wpływ piperyny na wchłanianie kurkuminy
Piperyna jest substancją występującą naturalnie w czarnym pieprzu. Wspomaga ona proces odchudzania, ze względu na zapewnianie lepszego trawienia oraz przyspieszanie procesów metabolicznych. Przyczynia się także do aktywowania enzymu zwiększającego ruchliwość jelit, rozszerzając naczynia krwionośne. Zwiększa również przepływ krwi do jelit, przez co wspomaga usuwanie toksyn przez nerki (wydalanie z moczem).
Najważniejszą jednak funkcją piperyny, w przypadku łączenia jej z kurkuminą, jest fakt, iż zwiększa ona przyswajalność tej substancji, dzięki czemu potęguje efekt suplementacji kurkuminą.
Czym kierować się przy wyborze kurkuminy?
Powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na kilka czynników: stopień standaryzacji (50-80%), dawkę kurkuminy w rekomendowanej porcji dziennej, oraz na dodatek piperyny. Tylko produkt o wysokiej standaryzacji kurkumy na kurkuminę oraz zawierający dodatek piperyny zapewni nam zdrowotne rezultaty, których oczekujemy.
Zespół azjatyckamedycyna.pl po weryfikacji produktów zawierających kurkuminę na polskim rynku zdecydował się na przyznanie rekomendacji produktowi Kurkumina95 marki Yango. Rekomendacja została przyznana w związku z cechami produktu:
- standaryzacja ekstraktu na 95% zawartości kurkuminoidów, w tym minimum 80% kurkuminy
- wysoka dobowa dawka kurkuminy – ponad 532 mg
- dodatek piperyny (wpływa korzystnie na przyswajalność) – niemal 10 mg w dawce dziennej
- kraj pochodzenia: Indie
- kapsułki przyjazne wegetarianom i weganom – z celulozy roślinnej
Zapraszamy do odwiedzin strony producenta kurkuminy www.kurkumina95.pl
No Comments