
Kurczak z zielonymi liśćmi i mlekiem kokosowym – przepis
Dzisiaj, dla odmiany, proponujemy wam przepis na smaczną potrawę, która urozmaici waszą dietę! Gdy myślimy o kurczaku z mlekiem kokosowym, najczęściej do głowy przychodzi nam curry po tajsku. Jednak istnieje wiele wariacji tego połączenia, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka + 1 łyżeczka oleju rzepakowego1 łyżka ostrego sosu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 450g piersi z kurczaka, pokrojonych na 2-centymetrowe kawałki
- Sól i świeżo zmielony pieprz
- 3 duże szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
- 350g rukwi wodnej (można zastąpić innymi zielonymi liśćmi) drobno posiekanej
- 1 puszka niesłodzonego mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
1. W średniej misce wymieszaj 1 łyżkę oleju z 1 łyżeczką gorącego sosu, sosu sojowego i 1/2 łyżeczki cukru. Dodaj kurczaka i wymieszaj. Włóż do lodówki na conajmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.
2. Rozgrzej dużą patelnię do umiarkowanie wysokiej temperatury. Dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem i smarz, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak zbrązowieje, od 4 do 5 minut. Przenieś kurczaka na talerz.
3. Rozgrzej pozostałą 1 łyżeczkę oleju na patelni. Dodaj szalotki i rukiew wodną i smarz, aż będą lekko rumiane, od 2 do 3 minut. Przenieś na talerz z kurczakiem.
4. Wlej mleko kokosowe, sok z limonki, pozostałe 2 łyżeczki ostrego sosu i 1/2 łyżeczki cukru na patelnię. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż zredukujesz mieszaninę o jedną trzecią, około 5 minut. Wymieszaj kurczaka i rukiew z sosem, dopraw solą i pieprzem zostaw na patelni do podgrzania. Dodaj kolendry i podawaj natychmiast, najlepiej ze świeżo gotowanym ryżem.
Smacznego!
No Comments