
Kaki – pomarańczowe owoce hebanowca o wielu właściwościach leczniczych
Owoce persymony (czy inaczej zwanego drzewa hebanowego) to w zasadzie specyficzny rodzaj jagód. Owoc często nazywany „koreańskim mango” najczęściej uprawiany jest nie tylko w obrębie Korei ale także Chin oraz Japonii. Na tamtejszych terenach występuję od przynajmniej 1000 lat i ma liczne zastosowania w lecznictwie. Na ogół waży od 100 do 400 g i ma od 2 do 12 cm średnicy, charakteryzuje się nasyconą, pomarańczową barwą. Dojrzały owoc kaki zawiera około 15% węglowodanów, około 1,5% białka, 0,6% tłuszczu, witaminy, włókno surowe, karoten, wapń, fosfor, żelazo a także inne mikroelementy. Jednak najważniejszym czynnikiem w jego składzie pozostaje witamina C, występująca tutaj w przynajmniej podwójnym stężeniu w porównaniu do innych owoców podobnych rozmiarów. Owoce te najczęściej objawiają się w październiki, stąd często nazywane są owocami jesieni.
Obszary zdrowia na które wpływa regularne zażywanie persymony:
- Zwalczanie szkodliwych komórek białaczki podczas regularnego stosowania na podstawie badania przeprowadzonego przez naukowców z Mie University w Japonii (silne hamowanie wzrostu komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej typu T – MOLT4).
- Cholesterol – znaczne zmniejszenie ogólnego poziomu cholesterolu we krwi przy regularnym uzupełnieniu diety o owoc kaki.
- System immunologiczny – za sprawą stężonej zawartości witaminy C możemy łatwo wpłynąć na potocznie nazywaną „odporność organizmu”.
No Comments