
Jak prawidłowo zaparzyć Yerba Mate – czyli czas na przyjemność
Ostatnio pojawiły się u nas dwa artykuły o Yerba Mate. Pierwszy z nich mówił o pochodzeniu i otrzymywaniu Yerby, natomiast drugi o jej leczniczych właściwościach. Obydwa artykuły znajdziecie w linkach poniżej.
8 wspaniałych korzyści zdrowotnych Yerba Mate cz. 1
8 wspaniałych korzyści zdrowotnych Yerba Mate cz. 2
Dzisiaj zgodnie z obietnicą przybliżamy zagadnienie parzenia Yerby. To już ostatni artykuł z cyklu, który miał na celu przedstawić Wam Mate i być może zachęcić do jej spożywania.
Jak parzyć Yerba Mate?
Istnieje wiele sposobów na parzenie Yerba Mate, od tych prostych do bardziej skomplikowanych i angażujących. Początek przygody z Yerbą może odbywać się jednak bez specjalistycznego sprzętu. Jeśli nie mieliście okazji jeszcze smakować naparu, możecie zaopatrzyć się w Yerbę pakowaną w saszetkach i dokonać degustacji. Dla przekonanych osób ciekawszym rozwiązaniem będzie zakup Mate w postaci sypkiej, ponieważ pozwala to na eksperymentowanie z ilością sypanej Yerby.
Podstawowymi narzędziami do Yerba Mate jest kalebaska i bombilla, ale i bez nich można sobie poradzić. Ważniejszym jednak sprzętem jest bombilla, przez którą pijemy napar. To ona nie pozwala aby zalany wodą susz trafił do naszych ust. Naczynie, z którego pijemy, może być nawet zwykłym kubkiem. Od czegoś trzeba zacząć!
Zasad przy parzeniu Yerby jest wiele. Można do nich podchodzić bardzo elastycznie i nie trzeba się ich kurczowo trzymać. Jak prawidłowo w takim razie przygotować Yerbę? Rafał Przybylok, z portalu czajnikowy.pl odpowiada: „Właściwie jest tylko jedna zasada. Nie wolno zalać yerby wrzącą wodą”. Tym zdaniem Rafał Przybylok rozpoczyna nagranie traktujące o parzeniu Yerby, które zamieszczamy poniżej. Z humorem i pasją przedstawia nam sposoby przygotowania naparu. Zobaczcie sami!
No Comments