
Herbaciany cykl – 6 dobrodziejstw czarnej herbaty
W Herbacianym Cyklu omówiliśmy już cztery z pięciu grup herbat. Dziś zajmiemy się grupą herbat czarnych, która w naszej kulturze w dalszym ciągu zajmuje pierwsze miejsce pod względem popularności. Niewielu z nas wie, że Polacy zajmują trzecie miejsce w Europie w rankingu ilości spożywanej herbaty. Jest to wynik, którym powinniśmy się szczycić. Co za tym idzie, nasza wiedza dotycząca tej tematyki powinna również znajdować się na tym samym miejscu na tle pozostałych narodowości.
Produkcja czarnej herbaty
Czarna herbata podobnie jak inne pochodzi z liści krzewu camellia sinesis. Różni się jednak procesem produkcji. Początkowo, zebrane liście krzewu zostają poddane więdnięciu, a następnie zwijaniu. W kolejnym etapie liście przechodzą całkowity proces fermentacji, co oznacza, że liście te utleniają się w 100%. W fazie końcowej liście zostają osuszone i w takiej postaci otrzymany susz trafia do naszych filiżanek.
Właściwości czarnej herbaty
- Pobudza
Dzięki wysokiej zawartości teiny, pobudza nasz organizm. Takie pobudzenie jest często trwalsze, niż po wypiciu kawy. - Chroni zęby
Czarna herbata zawiera fluor, który chroni nasze zęby przed próchnicą. - Wspomaga trawienie
Tanina zawarta w herbacie wspomaga trawienie ciężkich posiłków oraz jest pomocna w przypadku zatruć pokarmowych.
- Wspomaga układ krwionośny
Wspomniana zawartość taniny w herbacie powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych oraz chroni nasz układ krwionośny przed miażdżycą, tym samym obniżając ciśnienie.
- Jest przyjacielem skóry
Okłady z czarnej herbaty pozytywnie wpływają na nasza skórę, łagodząc poparzenia oraz walcząc z trądzikiem. Częstym zastosowaniem są okłady robione w okolicach oczu, dzięki czemu znika opuchlizna i zmęczenie powiek.
- Rozgrzewa
W przeciwieństwie do herbaty zielonej, która wychładza nasz organizm, czarna herbata działa rozgrzewająco. Dlatego latem najczęściej spożywa się herbatę zieloną, natomiast zimą – czarną.
Parzenie herbaty czarnej
Tak jak w przypadku pozostałych herbat, aby wydobyć jak najwięcej wartościowych składników, parzenie herbaty powinno się odbywać w określonych warunkach. Temperatura parzenia herbaty powinna wynosić zawsze 100°C. Czas parzenia może być zróżnicowany ze względu na gatunek herbaty oraz postać suszu, który może składać się z całych liści lub liści rozdrobnionych. Im bardziej susz jest rozdrobniony, tym czas parzenia będzie krótszy. Dla suszu rozdrobnionego będą to 3 minuty, natomiast dla całych liści, czas ten może wydłużyć się nawet do 7 minut.
To już ostatnia grupa herbat, o której należało wspomnieć w naszym Cyklu. W następnych edycjach naszej serii opiszemy również napary uzyskiwane z inny roślin, które mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm.
No Comments