
Grzyby MAITAKE – Czyli sprawdzone źródło Twojego doskonałego samopoczucia
Maitake zaliczane jest do grzybów leczniczych. Jest naturalnym bogactwem białka, witamin z grupy B, witaminy C, niacyny, potasu, selenu, a także błonnika. Wyśmienicie smakują ze względu na bogaty aromat oraz „mięsistą” fakturę. Maitake jest więc idealnym uzupełnieniem każdej diety. Główną substancją aktywną tych grzybów są polisacharydy. Wśród nich możemy odnaleźć cząsteczki beta 1,3-1,6-glukany.
Pochodzenie i właściwości
Grzyby te wywodzą się z Japonii. Są łatwe w identyfikacji przez występowanie w dużych skupiskach, oraz charakterystyczny wygląd – bywają nazywane „leśnymi kurami” 🙂
Właściwości lecznicze grzybów maitake są bardzo szerokie, mogą być wykorzystywane jako wsparcie kuracji antynowotworowych, jako środek obniżający poziom cukru we krwi, lub jako swoisty „kontroler” poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Posiadają także właściwości stymulujące do pracy układ odpornościowy (za sprawą obecności polisacharydów).
Gdzie kupić Maitake?
Najłatwiejsze w zakupie są ekstrakty z tego grzyba – można je dostać w sklepach zielarsko-medycznych, jak i w specjalistycznych sklepach internetowych. W przypadku zakupu ekstraktu warto sprawdzić, czy jest on standaryzowany na obecność polisacharydów – a jeśli tak, to w jakim procencie. Zazwyczaj spotkamy ekstrakty z maitake ze standaryzacją 20-40%.
Jeśli Wam się poszczęści, być może uda Wam się kupić suszone maitake. Warto się na to pokusić ze względu na właściwości zdrowotne, ale również ze względu na walory smakowe!
Spróbujesz?
No Comments