
Dressing na bazie awokado i ziół
Do wielu sałatek wykorzystujemy dressingi. Można iść na łatwiznę i zakupić gotowy w sklepie, jednak nie mamy wtedy pewności, co znajduje się w środku. Ponieważ nam zależy, aby jakość jedzenia była jak najwyższa, postanowiliśmy podzielić się z Wami przepisem na dressing z awokado i ziół, który przygotujecie bez większego trudu.
Składniki:
- ½ szklanki oleju kokosowego
- ¼ szklanki posiekanej zielonej cebuli
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 łyżeczka posiekanego estragonu
- 1 łyżeczka pasty z anchois
- 1/8 łyżeczki soli
- ½ dojrzałego awokado bez skórki
- 1 zmielony ząbek czosnku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu ryżowego
Przygotowanie
Zmiksuj pierwsze 10 składników w jednym naczyniu, aż mieszanina będzie jednolita i gładka. Następnie podczas miksowania stopniowa dodaj wody i octu ryżowego. Mieszaj tak długo, aż konsystencja będzie jednolita. Jeśli okaże się, że sos jest za gesty, dodawaj stopniowo niewielkie ilości wody. Tak zmiksowany dressing schowaj do lodówki i pozwól mu się przegryźć przez minimum godzinę. Po tym czasie dressing będzie gotowy do spożycia.
No Comments