
Dlaczego kolor czerwony powinien zagościć w Twojej diecie już dziś?
Według ajurwedy kolor czerwony oznacza witalność, wigor oraz pasję. W kontekście Tradycyjnej Medycyny Indyjskiej kolor ten odpowiedzialny jest za najważniejszy organ w naszym ciele czyli serce.
Częste spożywanie potraw z dużą zawartością czerwieni takich jak truskawki, arbuzy, żurawina, buraki czy granat przynoszą ogromne korzyści zdrowotne, o których często nie zdajemy sobie sprawy. Oto 4 racjonalne argumenty przemawiające za włączeniem do swojego stałego jadłospisu dużej ilości czerwieni.
- Chilli i czerwona papryka są doskonałym źródłem witaminy C, która skutecznie wzmocni odporność organizmu zwłaszcza w okresach największej zachorowalności na grypę lub przeziębienia.
- Słodki ziemniak (batat) oraz czerwona papryka to naturalne, bogate źródło witaminy A, która poprawi wygląd Twojej skóry, a także uchroni przed suchością gałek ocznych czy niedowidzeniem o zmierzchu i w nocy.
- Owoce malin i wiśni, czerwona i czarna porzeczka, jeżyny, aronia, winogrona, a także czerwona kapusta zawierają antycyjany – bardzo skuteczne przeciwutleniacze, chroniące skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
- Likopen (także przeciwutleniacz) bogato występujący w pomidorach wszelkiego typu o barwie czerwonej zmniejsza ryzyko zawału serca, rozwoju nowotworów, w tym raka skóry, prostaty i szyjki macicy.
Z myślą o swoim sercu urozmaicaj codzienną dietę w produkty o wysokiej zawartości koloru czerwonego. Stosuj metody przetestowane przez długowieczne cywilizacje nawet siedem wieków przed narodzeniem Chrystusa, jak w przypadku ajurwedy.
No Comments