
Chińskie ziołolecznictwo cz. 3 – 5 smaków
Tematyka 5 elementów została już poruszona w poprzednim artykule: https://azjatyckamedycyna.pl/tcm-tradycyjna-chinska-medycyna-i-teoria-5-elementow-zdrowia/, jednak jest ona niezwykle obszerna, dlatego dziś przedstawimy ją z punktu widzenia chińskiego ziołolecznictwa.
Już w czasach starożytnych, chińscy ziołolecznicy dokonali podziału medykamentów ze względu na ich smak, czyli wei. Według nich, istnieje 5 podstawowych smaków (odpowiednich dla 5 elementów): gorzki (ogień), słodki (ziemia), pikantny (metal), słony (woda), kwaśny (drewno). W większości tradycyjnych chińskich podręczników zielarskich to właśnie smak jest główną cechą pomagającą poznać naturę specyfiku. Każdy z nich odpowiada efektowi, jaki wywołuje na ciało ludzkie przy spożyciu. Oto właściwości każdego z nich:
GORZKI:
Jest to najczęściej spotykany smak wśród ziół leczniczych, w szczególności roślinnych (pamiętajmy, że tłumaczenie „zioła” w odniesieniu do chińskiego ziołolecznictwa oznacza również m.in. minerały i produkty pochodzenia zwierzęcego). Zgodnie z systemem 5 elementów odpowiada on sercu i oczyszcza organizm, usuwając toksyny i działając przeciwzapalnie. Pomaga on również zmniejszyć wydzielanie śluzu.
SŁODKI:
Smak ten jest utożsamiany z działaniem krzepiącym, co wiąże się ze związkami chemicznymi odpowiedzialnymi za właściwości produktów z tej grupy, czyli węglowodanami (zarówno prostymi, jak i złożonymi) i białkami. W teorii 5 elementów właściwym mu narządem jest śledziona. Medykamenty o smaku słodkim mają działanie uspokajające i nawadniające.
PIKANTNY:
Odpowiadają mu płuca, a efektem leczniczym wielu ziół jest powstrzymanie kaszlu. Pomagają one również w uwolnieniu zalegających płynów i śluzu.
KWAŚNY:
Głównymi produktami należącymi do tej kategorii są owoce. Skupia ona również wino i ocet. Narządem odpowiadającym jest wątroba, a działaniami leczniczymi kwaśnych ziół rozluźnienie więzadeł i ścięgien. Według chińskiej medycyny, zapobiegają one również „wyciekowi” płynów i odwodnieniu organizmu.
SŁONY:
W chińskiej medycynie utożsamia się go z nerkami, na które, wbrew utartemu postrzeganiu produktów słonych, ma pozytywny wpływ. Należy pamiętać jednak, że odnosi się to do ziół oznaczonych jako słone, a nie do soli jako takiej. Działa on również rozrzedzająco, usuwając wilgoć i flegmę.
No Comments