
Chen pi – cudowna skórka mandarynki
Przez setki lat zielarze specjalizujący się w zakresie tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM) wykorzystywali suszone skórki dojrzałych mandarynek Xinhui, znane jako chen pi, w swoich praktykach, aby poprawić trawienie (może być stosowana w dietach odchudzających), złagodzić wzdęcia i rozpuścić flegmę. Dzięki swoim leczniczym właściwościom, chen pi działa głównie na układ oddechowy i trawienny. Stosuje się ją w przypadkach poczucia wzdęcia i pełności w klatce piersiowej i w górnej połowie brzucha połączonych z utratą apetytu, wymiotami lub biegunką oraz kaszlu z obfitą flegmą.
Sposób przygotowania:
- Umyj i dokładnie osusz mandarynki (jeżeli nie masz dostępu do mandarynek Xinhui, użyj takich z cienką i aromatyczną skórką).
- Obierz skórkę, krojąc ją na trzy równe części tak, aby tworzyły „gwiazdę” i uważnie zdejmij ją z podstawy mandarynki. UWAGA! Nie przecinaj wewnętrznej skórki mandarynki, ponieważ sok mógłby pogorszyć jakość produktu końcowego.
- Wysusz skórkę, najlepiej na słońcu.
- Wysuszone skórki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, np. w pojemniku próżniowym i regularnie przesuszaj przy pomocy promieni słonecznych.
CIEKAWOSTKA! Tradycyjna chen pi starzeje się przez lata, zanim jest gotowa do użytku.
Sposób użycia:
Namaczaj skórkę w zimnej wodzie (nie dłużej niż pół godziny), aż stanie się miękka, a następnie delikatnie zeskrob z niej biały miąższ.
Nie musisz być zielarzem TCM, aby czerpać korzyści ze skórki chen pi. Chociaż tradycyjnie używa się mandarynek Xinhui, to odmiany dostępne w Europie zawierają wiele takich samych mikroskładników jak chińskie, i również są korzystne dla zdrowia. Możesz włączyć 1 do 2 łyżeczek suszonej lub 4 do 8 łyżeczek świeżej skórki do swojej codziennej diety, dodając je jako ciekawe przyprawy do mięs, ryb lub deserów!
No Comments