Blog - Tradycyjna Azjatycka Medycyna
18965
paged,page-template,page-template-blog-masonry,page-template-blog-masonry-php,page,page-id-18965,page-child,parent-pageid-1815,paged-35,page-paged-35,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
 

Blog

Dlaczego kolor czerwony powinien zagościć w Twojej diecie już dziś?

Według ajurwedy kolor czerwony oznacza witalność, wigor oraz pasję. W kontekście Tradycyjnej Medycyny Indyjskiej kolor ten odpowiedzialny jest za najważniejszy organ w naszym ciele czyli serce. Częste spożywanie potraw z dużą zawartością czerwieni takich jak truskawki, arbuzy, żurawina, buraki czy granat przynoszą ogromne korzyści zdrowotne, o...

5 najpopularniejszych rodzajów masażu

Oto krótki przewodnik po najpopularniejszych rodzajach masażu: 1) Masaż klasyczny Jest to najbardziej popularny rodzaj masażu. Techniki masażystów obejmują: długie gładkie pociągnięcia, ugniatanie oraz koliste ruchy na powierzchownych warstwach mięśni przy użyciu balsamu do masażu lub olejku. Masaż klasyczny może być bardzo łagodny i spokojny. Jeśli nigdy nie...

7 ZALET MATCHY, CZYLI SPROSZKOWANEJ ZIELONEJ HERBATY

Matcha w dosłownym tłumaczeniu oznacza „herbatę w proszku”. Sama w sobie jest sproszkowaną zieloną herbatą organiczną, uprawianą w Japonii. Pomimo faktu, iż należy do gatunku herbat zielonych, jest jedyną w swoim rodzaju pod względem właściwości zdrowotnych i sposobu parzenia, a swoją unikalność zawdzięcza szczególnemu traktowaniu...

6 powodów dla których akupunktura powinna być wspierana terapią ziołową

Akupunktura staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. The World Federation of Acupuncture (Światowa Federacja Akupunktury) spędziła ponad 3 lata badając 202 kraje i regiony na świecie wykazując, że w 183 miejscach na świecie praktyka świadczona jest wedle klasycznej tradycji, w tym – w...

Rabarbar – wiosenna dawka zdrowia

Mimo że dużo ludzi myśli, iż jest owocem, to faktycznie jest warzywem. Rabarbar pochodzi z Azji Środkowej i znany jest w tradycjach jej kuchni od tysięcy lat. Jedne z pierwszych wzmianek o jego zastosowaniu pochodzą z Shénnóng Běncǎo Jīng, czyli księgi medycyny roślinnej legendarnego cesarza...

Herbaciany cykl – 6 dobrodziejstw czarnej herbaty

W Herbacianym Cyklu omówiliśmy już cztery z pięciu grup herbat. Dziś zajmiemy się grupą herbat czarnych, która w naszej kulturze w dalszym ciągu zajmuje pierwsze miejsce pod względem popularności. Niewielu z nas wie, że Polacy zajmują trzecie miejsce w Europie w rankingu ilości spożywanej herbaty....