Blog - Tradycyjna Azjatycka Medycyna
18965
paged,page-template,page-template-blog-masonry,page-template-blog-masonry-php,page,page-id-18965,page-child,parent-pageid-1815,paged-34,page-paged-34,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
 

Blog

6 właściwości leczniczych imbiru

Imbir jest jedną z najzdrowszych (i najsmaczniejszych) przypraw na świecie. Jest naładowany substancjami odżywczymi i związkami bioaktywnymi, które przynoszą ogromne korzyści dla ciała i mózgu. Oto 6 korzyści zdrowotnych z jedzenia imbiru, które są poparte badaniami naukowymi: Imbir może leczyć mdłości Imbir jest najbardziej skuteczny, w leczeniu mdłości...

Mien shiang – 12 cech twarzy mówiących o Twoim charakterze

Mien shiang to starożytna taoistyczna praktyka czytania z rysów twarzy. W dosłownym tłumaczeniu oznacza ona twarz (mien) i czytanie (shiang). Sztuka mien shiang nie powinna być mylona z czytaniem mimiki ludzi, która może być kontrolowana. Mien shiang dzieli twarz się na różne części. Możemy wydzielić m.in.:...

3 przepisy na zdrowe desery z dodatkiem matchy

W ostatnim czasie pisaliśmy o japońskiej herbacie Matcha i jej prozdrowotnych właściwościach. 7 ZALET MATCHY, CZYLI SPROSZKOWANEJ ZIELONEJ HERBATY Matcha pita w czystej postaci jest napojem spożywanym głównie w Japonii, a jej przygotowanie odbywało się niegdyś wyłącznie podczas specjalnej ceremonii. W dzisiejszych czasach, kiedy ta sproszkowana herbata...

Istota Yin i Yang – Wprowadzenie – Którą jesteś siłą?

Każdy z nas kojarzy ten symbol albo miało okazje zobaczyć go w różnych okolicznościach. To jeden z najbardziej rozpoznawalnych znaków na świecie. Ale czy zastanawialiście się kiedyś co tak naprawdę oznacza? Jak możesz tę wiedzę wykorzystać osobiście i podzielić się nią z innymi? Zapraszamy na...

Kurkuma, czyli nieodłączny element medycyny Dalekiego Wschodu

Niedługa historia kurkumy Kurkuma jest azjatycką rośliną, której historia uprawy i wykorzystania w wielu aspektach życia sięga ponad 2000 lat. Zyskała popularność jako jedna z podstawowych przypraw zawartych w mieszance curry. W Indiach uznaje się ją za „świętą roślinę”, cenną również ze względu na właściwości lecznicze. Używa...

Dlaczego kolor czerwony powinien zagościć w Twojej diecie już dziś?

Według ajurwedy kolor czerwony oznacza witalność, wigor oraz pasję. W kontekście Tradycyjnej Medycyny Indyjskiej kolor ten odpowiedzialny jest za najważniejszy organ w naszym ciele czyli serce. Częste spożywanie potraw z dużą zawartością czerwieni takich jak truskawki, arbuzy, żurawina, buraki czy granat przynoszą ogromne korzyści zdrowotne, o...