
Bezalkoholowe grzane wino – przepis
Zima zbliża się wielkimi krokami! Gdy za oknem temperatura spada poniżej zera, warto uzbroić organizm w porządną dawkę ciepła, witamin i energii! Dzisiaj przedstawiamy nasze podejście do tematu grzanego wina, czyli grzańca, oczywiście zdrowe i bezalkoholowe. Nasz domowy przepis sporządzony został na bazie naturalnych soków owocowych (najlepiej świeżo wyciskanych!) z dodatkami owoców uzbrojonych w witaminy zwiększające odporność organizmu, czyli pomarańczy i cytryny oraz ziół i przypraw o których zdrowotnych właściwościach już nie raz pisaliśmy, takich jak imbir czy cynamon (tutaj poznasz zdrowotne właściwości imbiru: https://azjatyckamedycyna.pl/6-wlasciwosci-leczniczych-imbiru/)
PRZEPIS:
Składniki:
1/2 szklanki soku pomarańczowego
1/4 szklanki soku jabłkowego
1/4 szklanki soku z wiśni lub żurawiny
1 szklanka wody
1 obrana i pokrojona pomarańcza (do wywaru dodaj również łyżeczkę zdartej skórki)
1 obrana i pokrojona cytryna
1 pokrojone jabłko
8-10 goździków
1 laska cynamonu
1 łyżka imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
miód do smaku
Przygotowanie:
Wetknij 8-10 goździków w kawałki pomarańczy.
Umieść pomarańczowe plastry wraz ze wszystkimi innymi składnikami w dużym garnku i jeśli jest taka możliwość, pozostaw na noc, żeby wszystkie aromaty przeszły sobą nawzajem.
Wymieszaj.
Delikatnie grzej przez około 10 do 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Podawaj bez cynamonu, pomarańczy i jabłka (możesz je oczywiście zjeść 🙂 ), ale z kawałkiem pomarańczy dla udekorowania. Smacznego i zdrowego :)!!!
No Comments