
7 zimowych herbat ziołowych, które wzmocnią Twój organizm
Zgodnie z kalendarzem nie przywitaliśmy jeszcze zimy, jednak za oknami mieliśmy okazję widzieć już śnieg. Raz jest, a za chwilę go nie ma, w związku z czym mamy do czynienia z ujemnymi i dodatnimi temperaturami naprzemiennie. Właśnie taka pogoda, sprzyja powstawaniu wielu różnych chorób w naszym organizmie. Z tego powodu postanowiliśmy przedstawić wam kilka zimowych, ziołowych herbat, które pozwolą wzmocnić odporność naszego układu i jednocześnie ogrzać się w chłodniejsze dni.
- Herbata z imbirem
O imbirze i jego właściwościach leczniczych pisaliśmy już w artykule:
6 właściwości leczniczych imbiru
Przygotowanie wywaru z imbiru jest bardzo proste. Wystarczy zalać gorącą wodą świeży imbir i parzyć przez 15 minut, a następnie przejść do degustacji. Można wykorzystać go w połączeniu z zaparzoną herbatą, której imbir doda korzennego aromatu. W okresie zimowym najlepiej sprawdzi się herbata czarna, która dodatkowo rozgrzeje nasze ciało.
- Herbata z trawą cytrynową
Trawa cytrynowa zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Przygotowana herbata na bazie tej rośliny stosowana jest na całym świecie w celu poprawienia trawienia, obniżenia ciśnienia krwi i zwalczania bakterii. Przygotowanie wywaru polega tak, jak w przypadku imbiru, na parzeniu gorącą wodą przez 15 minut.
- Złote mleko
Złote mleko jest idealnym lekarstwem na kaszel i grypę, które w okresie zimowym otaczają nas z każdej strony. Aby przygotować złote mleko, wystarczy połączyć 1 szklankę mleka kokosowego, 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżeczkę startego suszonego imbiru, doprawiając wszystko odrobiną pieprzu. Na koniec mieszaninę podgrzać przez około 5 minut, odcedzić i gotowe! Jeśli chcemy posłodzić nasz napój, idealnie sprawdzi się tutaj miód.
- Herbata matcha
Matcha posiada wiele zalet, ale co najważniejsze jest bardzo silnym przeciwutleniaczem (matcha jest bogatym źródłem katechin, czyli najsilniejszych przeciwutleniaczy), działając przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. O wszystkich właściwościach matchy i sposobie jej przygotowania pisaliśmy już w artykule:
7 zalet matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty.
- Herbata z mięty
Od dawna wykorzystujemy wywar z mięty jako środek na bóle brzucha. Zazwyczaj sięgamy jednak po miętę w torebkach, ale liście mięty są dostępne dzisiaj w każdym większym sklepie spożywczym. Wywar ze świeżych liści smakuje inaczej, jest bardziej intensywny a smak wyrazisty. Przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ wystarczy zalać kilka liści (w zależności od wielkości) gorącą wodą i odczekać 10 – 15 minut. Tak przygotowany napar, możemy również doprawić miodem lub innymi dodatkami.
- Herbata z cynamonu
Cynamon posiada wiele korzyści zdrowotnych. Zimą, napar przyrządzony na bazie cynamonu pozwoli poprawić krążenie krwi, obniżyć poziom cholesterolu i zwalczać stany zapalne. Aby przygotować wywar, należy zagotować wodę w garnuszku (pół litra wody) i mieszając wsypywać 4 łyżeczki cynamonu. Gotować przez 10 – 15 minut. Po ostudzeniu na dnie powstanie osad, który należy odcedzić i spożywać wyłącznie napar.
- Herbata z żeń – szenia
O herbacie z żeń – szenia ostatnio pisaliśmy, dlatego sposób przygotowania tej herbaty i jej prozdrowotny wpływ na nasze zdrowie znajdziecie w poniższym artykule:
Herbata z żeń-szenia – przepis i właściwości lecznicze.
Smacznego !
No Comments