
7 zdrowotnych właściwości jagód goji
Pierwsze wzmianki o jagodach goji pochodzą z Chin, gdzie ich zdrowotne właściwości wykorzystywane są od przynajmniej 1700 lat. To wystarczający argument aby zainteresować się nimi bardziej i rozważyć wprowadzenie ich do codziennej diety. Wśród tych najważniejszych warto wymienić następujące działania:
- Podtrzymują energię i dobry nastrój
Według badań z Journal of Alternative and Complimentary Medicine, regularne picie soku z jagód goji może pomóc zwiększyć poziom energii, dobry nastrój i poprawić zdrowie układu pokarmowego.
- Utrzymują zdrową skórę
Podobnie jak inne jagody, jagody goji są naładowane beta-karotenem, który pomaga zachować zdrową skórę oraz działa jako naturalny środek leczniczy na raka skóry.
- Dbają o zdrowie oczu
Korzyści jagód goji to między innymi zdolność do ochrony oczu przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej, które jest główną przyczyną ślepoty u osób starszych. Dodatkowo, jagody goji są korzystne dla wzroku ze względu na ich wysoki poziom przeciwutleniaczy (zwłaszcza zeaksantyny), które mogą pomóc zatrzymać obrażenia wywołane ekspozycją na światło UV, wolne rodniki i inne rodzaje stresu oksydacyjnego.
- Pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi
Szczególnie przydatną właściwością jagód goji dla osób cierpiących na cukrzycę, jest pomoc w kontrolowaniu uwalniania cukru do krwi, co zapobiega skokom i spadkom wywołanym problemami z równoważeniem poziomu glukozy.
- Oczyszczają wątrobę
Uważa się, że jagody goji chronią wątrobę, przez co są stosowane wraz z innymi tradycyjnymi ziołami, takimi jak lukrecja, lakownica żółtawa, gynostemna i pentaphylla w wielu mieszankach oczyszczających wątrobę. Jest to jeden z powodów, dla których są one powszechnie stosowane jako środek wzmacniający dodawany do zup oraz do słodkich lub słonych kaszek dla ludzi chorych.
- Zapewniają wysoki poziom przeciwutleniaczy i składników odżywczych
Podobnie jak większość jagód, jagody goji są doskonałym źródłem antyoksydantów, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronią organizm przed częstymi zapaleniami gdyż zwalczają wolne rodniki.
- Zwiększają płodność
Zgodnie z tradycją, w opinii powszechnej Chińczyków panuje przekonanie, że jedzenie jagód goji przynosi korzyści układowi rozrodczemu i zapewnia zwiększoną płodność. Uważa się, że jagody goji zwiększają liczbę i żywotność plemników.
nalesniki przepis
14 października 2016 at 17:57Bardzo dobry wpis 🙂
Azjatycka Medycyna
20 października 2016 at 14:23Dziękujemy 🙂