
7 sekretów Japonek, jak wyglądać zdrowo i młodo
Zdrowe i młode ciało to podstawowa dewiza japońskich kobiet. Często szukamy odpowiedzi na pytania: Jak wyglądać młodziej? Jakich kosmetyków używać? Jak zrobić odmładzający makijaż?. My postanowiliśmy przedstawić Wam naturalne sposoby pod hasłem 7 sekretów Japonek, jak wyglądać zdrowo i młodo.
- Gotuj w domu
Oczywiście nie każdy przecież ma na to czas! Nie chodzi o to, żeby każdy spożywany przez nas posiłek powstawał w domowej kuchni (choć tak byłoby najlepiej), ale żeby powstawało w niej tak dużo różnych dań na ile starczy nam czasu. Jest to najzdrowsze rozwiązanie, ponieważ to my w pełni kontrolujemy jakich produktów używamy, jakiego pochodzenia i w jakiej ilości używamy wszelkiego rodzaju dodatków. Niestety w przypadku spożywania posiłków w restauracji nie mamy na to wpływu.
- Gotuj zgodnie z porami roku
Japończycy są mistrzami kuchni sezonowej. Uważają, że produkt jest absolutnie najzdrowszy i pełnowartościowy, kiedy spożywa się go w sezonie. Większość z nas przekonała się o tym na własnej skórze, spożywając pomidora w okresie zimowym, który w porównaniu do tego letniego, nie ma praktycznie żadnego smaku. Japońskie supermarkety są oazami świeżości, które zawierają całą gamę sezonowych produktów. Japonki do przygotowania swoich potraw wybierają głównie te sezonowe, które posiadają najwięcej wartości odżywczych i walorów smakowych.
- Gotuj z morskimi produktami
Kolejnym rewelacyjnym elementem japońskiej diety jest ich zależność od morza i wodorostów. Zacznij od dążenia do dwóch dań rybnych tygodniowo, a następnie spróbuj dodać wodorostów do zup i sałatek. Szybko odczujesz różnicę we włosach i skórze.
- Gotuj dla dłuższego życia
Wraz z mocą ryb i wodorostów, warto odkryć korzyści jakie płyną z wykorzystania japońskich składników takich jak słodkie ziemniaki, grzyby Shitake i soja, które stanowią sekret długiego życia Japończyków.
- Gotuj więcej ryżu, jedz mniej chleba
Zamiast całkowitej rezygnacji z węglowodanów, japońska dieta zachęca do spożywania ziaren o niskim indeksie glikemicznym, takich jak ryż. Jest to zdrowsze rozwiązanie niż chleb i makarony, których indeks glikemiczny jest stosunkowo wysoki. To samo dotyczy wyeliminowania słodyczy, które powinniśmy momentalnie zastąpić świeżymi owocami bogatymi w błonnik.
- Gotuj mniej jedzenia
Może to wydawać się oczywiste, ale w wielu kulturach zachodnich standardem jest niezdrowy nawyk nadmiernego jedzenia. Przejadanie się, powoduje ociężałość i senność, dlatego posiłek powinniśmy kończyć, kiedy zaczynamy odczuwać nasycenie. Pamiętajmy, że informacja o najedzeniu dociera do mózgu z delikatnym opóźnieniem, dlatego nie powinniśmy kończyć posiłku, w momencie kiedy już jesteśmy „pełni”.
Dieta jest bardzo istotna w naszym życiu, a jej prawidłowe określenie jest gwarancją lepszego samopoczucia i zdrowego organizmu. Jeśli oprócz prawidłowej diety wprowadzimy w swoje życie wysiłek fizyczny, odkryjemy główny sekret długiego i młodego życia.
No Comments