
6 starożytnych chińskich sekretów pięknej skóry
Chinki są znane na całym świecie z nieskazitelnej skóry i zawsze młodej cery. Jak się okazuje, powodem tego może być fakt, że korzystają one z tradycyjnych, sekretnych środków do pielęgnacji skóry! Dzisiaj prezentujemy Wam 6 starożytnych chińskich sekretów zdrowej i pełnej blasku skóry!
- Puder perłowy
Puder perłowy jest tradycyjnym kosmetykiem, używanym przez Chinki dla osiągnięcia pełnej blasku cery. Badania potwierdzają fakt, że puder perłowy odmładza skórę, usuwa przebarwienia, zwalcza trądzik, regeneruje i łagodzi podrażnioną skórę.
- Herbata
Chińczycy namaczają zioła w gorącej wodzie i przyrządzają herbaty, które detoksykują organizm, poprawiają system odpornościowy i czynią skórę zdrową i pełną blasku. Świetnym przykładem jest tu herbata ulung (oolong), której właściwości oczyszczające są bardzo korzystne dla skóry!
- Jagody goji
Jagody goji są magazynem przeciwutleniaczy, aminokwasów, minerałów i witamin, które czynia skórę jasną i zdrową. Zawierają one również beta-karoten, który jest bardzo dobry dla skóry. Z jagód goji możesz również zrobić herbatę, poprzez parzenie ich wraz z torebką zwykłej herbaty. Po wypiciu herbaty, zjedz jagody, które napęcznieją i staną się soczyste.
- Mięta
Mięta nałożona bezpośrednio na twarz, może natychmiast rozjaśnić cerę. Wystarczy zmielić liście na gęstą papkę, którą można zastosować na twarzy. Możesz również użyć mięty z ogórkiem i miodem do przygotowania maseczki tonizującej!
- Ryż
Chinki od wieków stosują mleko ryżowe w celu stonizowania skóry twarzy. Aby uzyskać mleko ryżowe wystarczy namaczać ryż w wodzie, aż woda stanie się mleczno-biała. Zanurz w niej wacik i masuj twarz przez 2-3 minuty. Tak przygotowaną miksturę możesz przechowywać w lodówce przez 3 do 4 dni.
- Serdecznik pospolity
Jedyną kobietą-władcą w historii Chin była cesarzowa Wu, która była znana ze swej młodzieńczej skóry nawet w wieku 80 lat! Podobno każdego dnia, trzy razy dziennie, stosowała maseczkę, aby zachować skórę pełną blasku. Ta maseczka była zrobiona z fasoli mung, wyciągu z zielonej herbaty i zioła o nazwie serdecznik pospolity.
No Comments