
5 zdrowotnych właściwości szparagów – czy znasz je wszystkie?
Często wspominamy o zbawiennym wpływie jedzenia warzyw sezonowych, a właśnie zaczął się sezon na szparagi! Z tej okazji postanowiliśmy przybliżyć Wam garść informacji dzięki którym, mamy nadzieję, zdecydujecie się na wprowadzenie ich do swojej diety. Smacznego?
- Składniki odżywcze
Szparagi są bardzo dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witamin A, C, E i K oraz chromu, czyli minerału, który przyspiesza transport glukozy z krwiobiegu do komórek.
- Mogą pomagać w zwalczaniu raka
Ta roślina zielna, wraz z awokado, jarmużem i brukselką jest szczególnie bogatym źródłem glutationu, detoksykującego związku, który pomaga rozbijać substancje rakotwórcze i inne szkodliwe związki, takie jak rodniki. Dzięki temu jedzenie szparagów może pomóc zwalczać niektóre rodzaje raka, takie jak nowotwór kości, piersi, okrężnicy, krtani i płuc.
- Bogate źródło przeciwutleniaczy
Szparagi to jedne z najlepiej ocenianych owoców i warzyw pod względem zdolności do neutralizowania szkodliwych dla komórek rodników. Co, według wstępnych badań, może spowolnić proces starzenia się.
- Polepszają pracę mózgu
Kolejną właściwością związaną ze spowolnieniem procesu starzenia się jest spowalnianie zaniku funkcji poznawczych. Jak wspomnieliśmy powyżej, szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, który w połączeniu z witaminą B12 (znajdującą się w rybach, drobiu, mięsie i nabiale) zapobiega upośledzeniu funkcji poznawczych.
- Działają moczopędnie
Zawierają wysoki poziom asparaginy, czyli aminokwasu który działa jak naturalny lek moczopędny, a wraz ze zwiększonym oddawaniem moczu organizm pozbywa się nadmiaru soli. Jest to szczególnie korzystne dla osób, u których występuje zatrzymanie wody w organizmie i związane z tym powstawanie obrzęków oraz osób z wysokim ciśnieniem krwi lub innymi chorobami serca.
No Comments