
3 wskazówki poprawiające wchłanianie kurkumy
Kurkuma posiada wiele cudownych właściwości odżywczych, jednak jej główny składnik aktywny potrzebuje pomocy, aby nasz organizm mógł go wchłonąć. Kurkumina, bo o niej mowa, jest żółtym pigmentem o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Oto trzy wskazówki, pomagające zoptymalizować wchłanianie kurkuminy i jak najlepiej wykorzystać jej zalety.
1. Czarny pieprz
Świeżo zmielony czarny pieprz zwiększa biodostępność kurkuminy, co zasadniczo oznacza, że umożliwia ciału wchłonięcie kurkumy. Piperyna jest głównym składnikiem aktywnym w czarnym pieprzu, a badania potwierdzają, że pomaga uczynić kurkuminę bardziej dostępną biologicznie. Badania, na przykład TO, przeprowadzono u ludzi i szczurów.
2. Tłuszcz
Teoria ta nie jest aż tak dobrze udokumentowana, jak w przypadku czarnego pieprzu, ale niektóre BADANIA sugerują, że kurkumina w kurkumie jest łatwiej wchłaniana po spożyciu tłuszczu. Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczu, co oznacza, że aby organizm mógł ją wchłonąć, powinien się znaleźć właśnie w jego otoczeniu.
3. Ciepło
Według tego BADANIA gotowanie kurkumy przez 10 minut zwiększa jej rozpuszczalność i może zwiększyć wchłanianie. Dodaj kurkumę do filiżanki herbaty lub ciepłej wody. Jest to również bardzo łatwy i świetny pomysł, aby dodać kurkumę do wszystkich rodzajów gorących potraw. Zwykle dodaje się kilka łyżeczek do wody, przygotowując kaszę lub ryż.
Artykuł w języku angielskim znajdziesz tu
No Comments