Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Witamy wiosnę przepisem na wiosenną sałatke #1
Ostatnio przywitaliśmy pierwszy dzień wiosny. Słońce pojawiające się za oknem pobudza nasze pokłady energii. Nie zapomnijmy jednak, aby prowadzić dobrą i zdrową dietę, opartą na naturalnych składnikach. Dzisiaj przedstawiamy Wam pierwszy wiosenny przepis na sałatkę. Smacznego!
sałatka, przepisy, przepisy, zdrowa sałatka, sałatka fit, orzo, pini
22525
post-template-default,single,single-post,postid-22525,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Witamy wiosnę – przepis na wiosenną sałatkę


W tym tygodniu przywitaliśmy wiosnę. Dzień teraz staje się dłuższy, a słońce świeci coraz częściej. W taką pogodę czujemy się naładowani energią, ale nie powinniśmy zapominać o prawidłowym odżywianiu. Postanowiliśmy przedstawić Wam pierwszy przepis na wiosenną sałatkę (sałatka ze zdjęcia powyżej), która dostarczy Waszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych.

 

Sałatka orzo z rzodkiewką i koprem włoskim

Czas przygotowania: 60 min

Liczba porcji: 4 porcje

 

Składniki:

  • 250 g orzo, czyli niegotowanego makaronu ryżowego
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • ¼ świeżego soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1½ szklanki świeżego kopru włoskiego, pokrojonego w kostkę
  • ½ szklanki pokrojonej rzodkiewki
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • ⅓ szklanki prażonych orzeszków piniowych

 

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron orzo z 1 łyżką soli himalajskiej, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do wody nie dodawaj tłuszczu). Następnie ugotowany makaron opłucz zimna woda i dokładnie odcedź.
  2. Sok z cytryny, oliwę z oliwek, musztardę Dijon i zmielony czarny pieprz wymieszaj trzepaczką w dużej misce. Na wierzch mieszaniny dodaj ugotowany makaron ryżowy, koper włoski, pokrojoną rzodkiew, świeżą miętę i posiekaną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę przykryj i schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem, sałatkę posyp orzeszkami pini i dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

 

To nasz pierwszy wiosenny przepis, ale na naszym portalu już niedługo pojawi ich się więcej. Życzymy smacznego i zdrowego posiłku! Dajcie nam znać, jak Wam smakowało 🙂


No Comments

Post a Comment