Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Wegańskie pierniczki świąteczne - przepis
Przygotuj pyszne łakocie świąteczne w wersji wegańskiej! Nasze pierniczki to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych świątecznych słodyczy. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności w nadchodzące święta :)
wegańskie, pierniczki, olej kokosowy, imbir, gałka muszkatołowa
22310
post-template-default,single,single-post,postid-22310,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Wegańskie pierniczki świąteczne – przepis


Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne łakocie świąteczne w wersji wegańskiej! Poza wspaniałym smakiem nasze pierniczki zawierają wiele drogocennych składników odżywczych obecnych zarówno w przyprawach (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa) jak i podstawowych składnikach. Są one zrobione z dodatkiem oleju kokosowego (zamiast masła), będącego źródłem kwasów tłuszczowych o cennych właściwościach dla naszego organizmu. Pamiętajmy jednak, że mimo wszystko jest to deser i z powodu bardzo wysokiej zawartości cukrów prostych nie powinien znaleźć się na stałe w naszej diecie. Chociaż uważamy, że raz w roku możemy (i powinniśmy) sobie na niego pozwolić 🙂

 

SKŁADNIKI (na około 25 małych pierniczków)

1⅓ filiżanki pełnoziarnistej mąki pszennej

¾ szklanki mąki mocnej mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki imbiru

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki goździków

½ filiżanki oleju kokosowego

½ szklanki + 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego

¼ szklanki wody

½ szklanki ciemnego miodu

½ łyżeczki wanilii

 

PRZYGOTOWANIE

W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i goździki. Odstaw na bok.

W dużej misce wymieszaj olej kokosowy i cukier. Bij przez 1-2 minuty, aż mieszanina będzie kremowa. Dodaj wodę, miód i wanilię, bij przez kolejne 30 sekund, aby dokładnie wymieszać.

Stopniowo dodawaj mąkę do kremowej mieszanki cukrowej, ubijając do połączenia składników.

Zawiń ciasto szczelnie w folię i wsadź do lodówki na noc (lub co najmniej 2 godziny)

Przed wałkowaniem, pozwól ciastu posiedzieć w temperaturze pokojowej przez 30 minut do 1 godziny.

Rozgrzej piekarnik do 160-165.

Rozwałkuj ciasto na pergaminie. Ciasto powinno mieć lekko ponad 0,5 cm grubości. Wytnij pierniczki

Włóż surowe pierniczki do zamrażarki na 10 minut.

Piecz przez 8-10 minut, aż ciasteczka będą lekko rumiane na brzegach i ledwo twarde w środku.

Pozwól ciasteczkom zupełnie ostygnąć przed dekorowaniem. Wsadź je do szczelnego pojemnika żeby zachować ich miękkość, lub przechowuj z niewielką obecnością powietrza dla chrupkości.


No Comments

Post a Comment