Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Wegańskie bezglutenowe ciasto marchewkowe - przepis
Przygotuj pyszne ciasto marchewkowe w wersji wegańskiej i bezglutenowej! Nasze ciasto to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych przepisów. Pozwól sobie na odrobinę przyjemności w ten zimowy czas :)
ciasto, marchewkowe, bezglutenowe, wegańskie, przepis, orzechy
22451
post-template-default,single,single-post,postid-22451,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Wegańskie bezglutenowe ciasto marchewkowe


Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne ciasto marchewkowe z orzechami w wersji wegańskiej i bezglutenowej! Poza wspaniałym smakiem nasze ciasto zawiera wiele drogocennych składników odżywczych obecnych zarówno w przyprawach (cynamon, gałka muszkatołowa) jak i podstawowych składnikach (marchewki, orzechy). Jest ono zrobione z dodatkiem oleju kokosowego (zamiast masła), będącego źródłem kwasów tłuszczowych o cennych właściwościach dla naszego organizmu oraz mąki ryżowej (w wersji bezglutenowej). Mimo nietypowych dla ciast składników, to ciasto marchewkowe wychodzi wilgotne i aromatyczne. Pamiętajmy jednak, że mimo wszystko jest to deser i z powodu bardzo wysokiej zawartości cukrów prostych nie powinien znaleźć się na stałe w naszej diecie. Jednak od czasu do czasu odrobina słodyczy nie zaszkodzi 🙂

SKŁADNIKI:
CIASTO

1¼ szklanki mąki ryżowej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

1 ½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 szklanka miodu (lub innego syropu, jak syrop klonowy, z agawy itp.)

½ szklanki niesłodzonego soku z jabłek

1 łyżka soku z cytryny

1 ½ szklanki drobno startej marchewki

1 szklanka dodatków do wyboru: rodzynek, innych suszonych owoców, kokosów, orzechów włoskich, migdałów lub innych orzechów

 

POLEWA

1 ½ szklanki orzechów (włoskich, nerkowca lub innych)

⅓ szklanki wody lub „mleka” sojowego lub migdałowego (ciepłego lub w temperaturze pokojowej)

¼ szklanki miodu (lub innego syropu, jak syrop klonowy, z agawy itp.) w temperaturze pokojowej

3 – 4 łyżki oleju kokosowego,

2 łyżki soku z cytryny w temperaturze pokojowej

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Wysmaruj tłuszczem blachę do pieczenia (20x30cm).

Przesiej mąkę i wymieszaj z nią sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową w dużej misce. Dodaj syrop, sok jabłkowy i sok z cytryny i zmiksuj. Dodaj startą marchew, orzechy, rodzynki i wymieszaj. Przenieś ciasto do przygotowanego naczynia.

Piecz około 25 minut, aż ciasto nabierze złotej barwy, a patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Wyjmij z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia.

Przygotuj polewę umieszczając wszystkie składniki w blenderze i miksując na gładką masę.

Gdy ciasto będzie już całkowicie schłodzone, rozprowadź na jego wierzchu polewę. Włóż ciasto do lodówki na co najmniej godzinę lub dwie, jeśli lubisz twardszą polewę.

SMACZNEGO!


No Comments

Post a Comment