Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Dlaczego surowy ogórek może okazać się zagrożeniem dla zdrowia? Sprawdź odpowiedź
Czy świeży zielony ogórek często gości w Twoim jadłospisie? Jeśli tak, koniecznie sprawdź dlaczego może mieć negatywny wpływ na twój organizm. Takie warzywa nie powinny być spożywane surowe, ich odpowiednie przetworzenie sprawia, że nadają się do spożycia.
ogórki, ogórek, zielone warzywa, zdrowie, dieta, fit dieta, świeży ogórek
22094
post-template-default,single,single-post,postid-22094,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Uwaga! Rzecz, którą każdy powinien wiedzieć o… ogórkach!


Ogórki pomimo swej niewątpliwej popularności w Polsce, mają jedną zasadniczą wadę, która potrafi zniweczyć Twoje plany o zdrowiu na co dzień. Poznaj prawdę, która może uratować Twoją dietę!

OGÓREK – NIEDOSKONAŁE WARZYWO

Ogórki zawierają w sobie askorbinazę – jest to enzym utleniający witaminę C. Utlenianie to utrudnia właściwe przyswojenie witaminy C, niezależnie od tego czy dostarczasz ją w posiłkach, sokach, czy suplementach.

ASKORBINAZA, A ZDROWIE

Pokażmy to na konkretnym przykładzie.

Jeśli przygotujesz sobie surówkę teoretycznie bogatą w witaminę C, np. surówkę z papryki i pomidorów – to dodając do niej ogórka większość witaminy C zawartej w składnikach surówki się utleni – czyli nie przyswoisz jej w formie kwasu askorbinowego, tylko kwasu dehydroaskorbinowego. Kwas dehydroaskorbinowy jest nieaktywny biologicznie, w związku z czym dla Twojego organizmu wpływ witaminy C nie będzie znaczący. Należy wyraźnie zaznaczyć, iż askorbinaza nie tyle co niszczy dietę – natomiast sprawia ona, iż dieta jest bezużyteczna i traci większy sens w wielu przypadkach.

GDZIE TAKŻE ZNAJDZIESZ ASKORBINAZĘ?

Najwięcej znajduje się jej co prawda w surowych ogórkach, natomiast znajdziesz ją też w warzywach dyniowatych takich jak cukinia czy kabaczek. Askorbinaza jest też w ziemniakach – aby ją zniszczyć należy ziemniaki uprzednio przed ugotowaniem zalać wrzącą wodą, która ją „zniszczy”.

NIE CHCESZ REZYGNOWAĆ Z OGORKÓW W DIECIE?

Jest na to rozwiązanie. Wystarczy, że zmienisz nawyki żywieniowe i przerzucisz się ze świeżych ogórków na ogórki kiszone – ze względu na ich kwaśne środowisko, które niszczy enzym askorbinazy.

Smacznego!


No Comments

Post a Comment