Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Top 10 produktów bogatych w witaminę E
W dzisiejszym artykule znajdziecie wybraną przez nas top 10 produktów spożywczych, bogatych w witaminę E. Pamiętajcie, że zalecane dzienne spożycie jest na poziomie 10-12 mg.
witamina E, awokado, tłuszcze, zdrowe tłuszcze, oliwa z oliwek, szpinak, top 10
22596
post-template-default,single,single-post,postid-22596,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Top 10 produktów bogatych w witaminę E, które powinniśmy spożywać


Witamina E to rozpuszczalna w tłuszczu witamina, która odgrywa rolę bardzo silnego przeciwutleniacza w organizmie.

Pomaga również zapobiegać uszkodzeniom określonych tłuszczów, które mają kluczowe znaczenie dla zdrowia.

Niedobory witaminy E zdarzają się rzadko, z wyjątkiem niemowląt lub osób z problemami wchłaniania tłuszczu, które są wspólne dla tych, którzy walczą z zapalną chorobą jelit.

Objawy niedoboru obejmują utratę koordynacji mięśni, zaburzenia widzenia i mowy.

Uzupełnianie i spożywanie pokarmów bogatych w witaminę E może przynosić następujące korzyści:

  • Regulacja poziomu cholesterolu
  • Wspomaganie gojenia się skóry
  • Zagęszczenie włosów
  • Utrzymywanie w równowadze gospodarki hormonalnej
  • Poprawa widzenia

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E u osoby dorosłej wynosi około 12 mg na dobę, u osób starszych, po 75. roku życia nawet 20-50 mg.

Top 10 produktów bogatych w witaminę E

  1. Migdały

100 g: 23,5 mg

  1. Szpinak

100 g: 2,1 mg

  1. Słodkie ziemniaki

100 g: 1,0 mg

  1. Awokado

100 g: 2,1 mg

  1. Kiełki pszenicy

100 g: 24,7 mg

  1. Nasiona słonecznika

100 g: 35,7 mg

  1. Burak liściowy

100 g: 2 mg

  1. Szparagi

100 g: 1,2 mg

  1. Pstrąg

100 g: 1,0 mg

  1. Oliwa z oliwek

100 g: 14,3 mg

Najważniejsze korzyści zdrowotne witaminy E

Zdrowe włosy i skóra

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zmniejszyć szkodliwe działania wymierzone we włosy i skórę. Wspomaga również krążenie w skórze głowy oraz poprawia wilgotność i elastyczność skóry.

PMS/ZNP (okres przedmiesiączkowy)

Zażywanie witaminy E 2-3 dni przed i 2-3 dni po okresie miesiączkowania, zmniejsza skurcze, lęki i pragnienia związane z PMS.

Zdrowie oczu

Witamina E może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka związanego z wiekiem i zwyrodnieniem plamki żółtej, co jest powszechną przyczyną utraty wzroku. Chcąc zwiększyć skuteczność witaminy E w tym obszarze, należy ją spożywać z odpowiednimi ilościami witaminy C, beta-karotenu i cynku.


No Comments

Post a Comment