Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Smoothie bazyliowe z owocami leśnymi - zdrowe, smaczne i sycące!
Dowiedz się, jak przygotować zdrowy, smaczny i sycący koktajl bazyliowy z owocami leśnymi!
bazylia, jagody, truskawki, maliny, koktajl, smoothie
21977
post-template-default,single,single-post,postid-21977,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Smoothie bazyliowe ze szpinakiem i owocami leśnymi – zdrowe, smaczne i sycące! (przepis)


Bazylia jest jednym z ziół coraz chętniej dodawanym do koktajli ze względu na słodko-pikantny smak, który im nadaje. Posiada również wiele korzyści zdrowotnych, obejmujących właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, zawiera też przeciwutleniacze i wspiera układ krążenia.

Bazylia jest bogata w witaminę K – zaledwie dwie łyżeczki zapewniają około 60% codziennego zapotrzebowania. Witamina K jest niezbędna w budowaniu mocnych kości, wspomaga zdrowe serce, a także przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Niezależnie od rodzaju owoców leśnych, jakie wybierzesz do tego przepisu, otrzymasz dużą dawkę przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Dodaj inne składniki, w tym szpinak i dostaniesz pyszny i zdrowy koktajl. Smacznego!

Przepis na smoothie

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 świeży lub mrożony średni banan
  • 1 szklanka świeżych liści szpinaku
  • 6-8 świeżych liści bazylii
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych owoców leśnych (jeżyny, jagody, maliny, truskawki, lub mieszanka różnych)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Trochę miodu, syropu klonowego lub stewii do smaku (opcjonalnie)

Polecamy dodać również:

  • 1 łyżka nasion chia lub nasion lnu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj około 30-45 sekund. Uwaga, jeśli nie masz mocnego blendera, dodaj wszystko z wyjątkiem oleju kokosowego, który wlejesz do zmiksowanego smoothie, mieszając przez 5-10 sekund.

Wartość odżywcza:

  • Kalorie: 304
  • Tłuszcz: 15g
  • Białko: 3g
  • Węglowodany: 46g
  • Błonnik: 7g
  • Cukier: 26g
  • Witamina C: 52% zalecanego dziennego spożycia
  • Witamina K: 195% zalecanego dziennego spożycia
  • Wapń: 11% zalecanego dziennego spożycia
  • Żelazo: 11% zalecanego dziennego spożycia

 


No Comments

Post a Comment