Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Śmiertelnie trująca ryba – dlaczego Japończycy ją jedzą?
Fugu jest rybą, która jednym kolcem jest w stanie uśmiercić człowieka. Dlaczego w takim razie w Japonii jest ona spożywana na szeroką skalę? Jaki jest sens stawiania swojego życia pod znakiem zapytania? Odpowiadamy na pytania.
Fugu, Trująca ryba, Japońskie potrawy
21974
post-template-default,single,single-post,postid-21974,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Śmiertelnie trująca ryba Fugu i jej spożywanie


Jak wiemy kultura azjatycka znacznie różni się od europejskiej. Kultura w szerokim słowa znaczeniu, ponieważ różnice dostrzec łatwo w każdym aspekcie życiowym. Od architektury, przez religię i sposób integracji ze Światem, po rytualne spożywanie wszelkich dobrodziejstw tamtejszych regionów.

Japonia jest miejscem, w którym medycyna naturalna i zdrowe żywienie jest zgłębiane od wieków i jednocześnie stawiane na wysokim miejscu w hierarchii potrzeb człowieka. Wśród tych zasad istnieją również wyjątki, które mają wyższy cel. Jednym z nich jest spożywanie śmiertelnie trującej ryby Fugu.

Dla człowieka spotkanie z Fugu jest bardzo niebezpieczne i grozi natychmiastową śmiercią. Fugu w obliczu zagrożenia napełnia się wodą, nadyma się i zamienia się w kolczastą kulkę. Kolce mają na celu skaleczenie obcego organizmu i wprowadzenie do niego silnej trucizny. Substancją trującą jest tetrodo toksyna, a jej ilość zawarta w jednej rybie jest w stanie zabić aż 30 osób!

Dlaczego Japończycy spożywają Fugu?

W kulturze Japońskiej spożywanie Fugu jest swoistą ceremonią, którą można przepłacić życiem. W spożywaniu ryby nie chodzi bowiem jedynie o fundowane podniebieniu walory smakowe. Dowiódł tego fakt, iż japońscy naukowcy wyhodowali odmianę, która nie wytwarza toksycznej trucizny, ale nie spotkała się ona z szerokim uznaniem. Rytuał bowiem pozwala ucztującym pozostać w świadomości, iż dla wyższych celów takich jak nowe doznanie kulinarne są w stanie zaryzykować swoje życie.

Gdzie zjemy rybę Fugu?

Fugu możemy degustować na terenie Japonii, Kanady i Stanów Zjednoczonych. W krajach Unii Europejskiej spożywanie tej silnie trującej ryby jest zakazane. Ciekawostką jest fakt, iż potrawy tej nie może jeść sam cesarz Japonii.

Jak przygotowuje się Fugu?

Rybę przygotowywać mogą jedynie licencjonowani kucharze. Sztuka polega na uśmierceniu żywej ryby w taki sposób, aby nie rozprowadziła trucizny po całym organizmie, a jej mięso nadawało się do zjedzenia. Wykwalifikowani kucharze świadomie pozostawiają odrobinę trucizny tak, aby spożywanie posiłku powodowało delikatne mrowienie jamy ustnej i paraliż języka. Niestety zdarzają się pojedyncze przypadki, kiedy kucharz źle oszacuje pozostawioną ilość trucizny, co kończy się tragicznie dla konsumującego.

Fugu podawane jest w postaci cienkich plasterków mięsa, ułożonych w formie kwiatu (zdjęcie nad tytułem).

Jeśli będziecie mieli okazję degustować Fugu zdajcie nam swoją relację. Smacznego !


No Comments

Post a Comment