Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Skórki cytrusów - zastosowanie i właściwości
Odkryj tradycję uzdrawiania skórkami z cytrusów, praktykowaną na wschodzie od wielu tysięcy lat. Orzeźwiający smak i właściwości zdrowotne mogą pomóc Ci w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia!
skórki cytrusów, cytrusy, pomarańcza, cytryna, mandarynka
22434
post-template-default,single,single-post,postid-22434,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Skórki cytrusów – smaczne i zdrowe!


Skórki w diecie

Ludzie używali owoców cytrusowych jako leków już kilka tysięcy lat temu, ale nie w postaci cytrusowego jedzenia znanego nam dzisiaj, jak sok pomarańczowy lub plasterki cytryny na filecie z łososia. Podczas gdy dzisiaj spożywa się zazwyczaj miąższ i nektar tych soczystych owoców, na przestrzeni dziejów zielarze wykorzystywali skórki jako lekarstwo na wiele dolegliwości.

W niektórych przypadkach te aptekarskie odkrycia doprowadziły do ​​innowacji w kuchni. Na przykład w Azji, stosowanie skórki pomarańczowej, skórki z cytryny i suszonej skórki pomarańczowej w gotowaniu wyewoluowało z wiedzy o ich stosowaniu w medycynie jako leków na zaburzenia trawienia. Wykorzystanie skórek z cytrusów w diecie może być niezwykle różnorodne. Przepisy, które można urozmaicić tym cudownym dodatkiem to na przykład: pieczone ryby, zupy-kremy, kawy i smoothie, ciasta, lody.

 

Nauka a skórki cytrusów

Skórki słodkich i gorzkich pomarańczy mają podobne składniki. Współczesne badania potwierdzją wiele korzyści tych skórek i ich fitochemicznych składników.

Działania lecznicze skórek cytrusów pochodzą częściowo z ich głównego olejku, D-limonenu. D-limonen ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Działa również jako rozpuszczalnik cholesterolu, co sprawiło, że niektórzy lekarze używają go do rozpuszczania kamieni żółciowych zawierających cholesterol. D-limonen neutralizuje kwas żołądkowy i wspomaga naturalną perystaltykę, dzięki czemu nadaje się do łagodzenia zgagi i choroby refluksowej przełyku. Badania wskazują również, że d-limonen posiada właściwości przeciwnowotworowe.

Skórki owoców cytrusowych zawierają również hesperydynę, flawonoid, który zmniejsza proliferację komórek nowotworowych, indukuje programowaną śmierć komórek w komórkach ludzkiego raka jelita grubego.

Nie musisz być zielarzem TCM, aby czerpać korzyści ze skórki chen pi. Chociaż tradycyjnie używa się mandarynek Xinhui, to odmiany dostępne w Europie zawierają wiele takich samych mikroskładników jak chińskie, i również są korzystne dla zdrowia. Możesz włączyć 1 do 2 łyżeczek suszonej lub 4 do 8 łyżeczek świeżej skórki do swojej codziennej diety, dodając je jako ciekawe przyprawy do mięs, ryb lub deserów!


No Comments

Post a Comment