Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 7 zbawiennych właściwości miodu
Miód w naszej kulturze jest stosowany od wieków. Dlaczego nasi przodkowie zaczęli doceniać jego właściwości? Odpowiedź znajdziecie, gdy dowiecie się jakie prozdrowotne właściwości posiada.
miód, przeziębienie, grypa, Qi, energia,
21901
post-template-default,single,single-post,postid-21901,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Pszczeli wyrób, czyli miód – jak działa na nasz organizm?


W naszych regionach wielu naszych przodków prowadziło pasieki. Do dziś miód nie jest wyłącznie sprzedawany w sklepach przez wielkich producentów, ale również przez pszczelarzy, którzy kontynuują tradycję od pokoleń. Miód z zaufanego źródła jest cennym skarbem, ponieważ jego właściwości są zbawienne dla naszego organizmu.

Miód jest słodki w smaku, a jego energia jest neutralna. Wpływa na śledzionę, żołądek, płuca i jelito grube. Dodatkowo miód tonizuje Qi środkowego paleniska oraz płuc, łagodzi skurcze, łagodzi ból. Jest doskonałym nawilżaczem wnętrza ciała, więc zaleca się jego stosowanie w przypadku wysokich temperatur ciała. Miód smaruje jelita, dzięki czemu wspomaga wypróżnianie. Dodatkowym jego atutem jest spowalnianie ostrych objawów przeziębienia i grypy.

Właściwości zdrowotne miodu:

  1. Wzmacnia układ odpornościowy
  2. Łagodzi kaszel i ból gardła
  3. Leczy rany i oparzenia
  4. Pomaga leczyć wrzody
  5. Łagodzi zaparcia
  6. Poprawia sen
  7. Zwiększa wydolność ruchową

Ten pszczeli wyrób warto zatem stosować nie tylko przypadku przeziębienia, czy grypy, ale również w celu poprawienia ogólnego stanu naszego organizmu. Dodatkowo miód idealnie nadaje się do słodzenia napojów zimnych lub ciepłych. Pamiętajmy jednak, aby nie rozpuszczać go w wysokich temperaturach, ponieważ pozbawimy go właściwości prozdrowotnych.


No Comments

Post a Comment