Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 5 tradycyjnych potraw chińskich
W kulturze chińskiej żywność ma szczególne znaczenie. Istnieje 5 klasycznych potraw, które są obowiązkowymi do degustacji podczas pobytu na Dalekim Zachodzie. Jakie to są potrawy i ja wyglądają? Dowiedzcie się sami!
potrawy chińskie przepisy, potrawy chińskie z makaronem, potrawy chińskie z ryzem, potrawy chińskie z makaronem ryżowym, kuchnia chińska
22052
post-template-default,single,single-post,postid-22052,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

5 tradycyjnych chińskich potraw – musisz je spróbować


Żywność ma szczególne znaczenie dla Chińczyków. Tysiące lat historii i rozwoju doprowadziło do niezwykłej różnorodności chińskich potraw. Istnieje jednak kilka smaków kuchni chińskiej, które są swego rodzaju must – taste podczas pobytu na Dalekim Wschodzie. Jak się okazuje, w przeciwieństwie do naszych skojarzeń nie są to potrawy chińskie z ryżem i kurczakiem.

  1. Pieczona kaczka, Beijing

Często słyszy się powiedzenie: „Są dwie rzeczy, które należy zrobić w Pekinie. Zjeść pieczoną kaczkę Beijing i zobaczyć Wielki Mur”. Na czym polega fenomen tego dania? Mianowicie podczas pieczenia kaczki, sprężone powietrze zostaje wstrzykiwane między jej skórę i ciało. Efektem tego zabiegu jest błyszcząca i świecąca skórka kaczki. Tak przygotowywaną potrawę chińską podaje się w formie plasterków składających się ze skóry i mięsa.

  1. Zdrowy makaron ryżowy, Guilin

Guilin słynie z przekąski przyrządzonej na bazie makaronu ryżowego. Jest to najpopularniejszy przysmak regionalny, który towarzyszy podczas śniadania, obiadu, czy kolacji. Makaron ryzowy jest giętki, ale mocny, aromatyczny, łagodny, a do tego wszystkiego tani. Podawany  jest najczęściej z sosem sojowym, smażonymi orzeszkami ziemnymi, posiekaną szalotką oraz różnymi rodzajami mięsa.

  1. Zupa Bun, Szanghaj

Jest to rodzaj zupy, która podawana jest wewnątrz bułki. Zupa Bun w Szanghaju przypomina kształtem kwiat chryzantemy. Kompozycji smakowych tego dania jest wiele, ponieważ istnieje szeroka gama farszy, którymi wypełnia się wnętrze bułki. Serwowane bułki są gorące i podawane w bambusowym koszu, w którym były gotowane na parze.

  1. Pierogi, Xi’an

Pierogi są tradycyjną potrawą popularną w Chinach, zwłaszcza w północnej części. Pierogi na ogół składają się z mięsa mielonego i drobno posiekanych warzyw, zawiniętych w cienki, elastyczny kawałek ciasta. Najpopularniejsze nadzienia pierogów chińskich to mielone mięso wieprzowe lub wołowe, mielone krewetki, ryby i warzywa.

  1. Dim Sum, Hong Kong

Wizyta w Hong Kongu nie może obejść się bez degustacji Dim Sum. Lokalną tradycją jest spożywanie tej potrawy rano lub w porze obiadowej. Nie sposób opisać typowe Dim Sum, ponieważ jest to szeroka gama przekąsek. Zwykle Dim Sum podawane są w bambusowych koszyczkach razem z herbatą.

Zapraszamy do odkrywania nowych smaków i degustacji regionalnych potraw. Smacznego !


No Comments

Post a Comment