Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Pierożki dim sum z krewetkami gotowane na parze - przepis
Jak przyrządzić pierożki dim sum z krewetkami? Sprawdź nasz prosty przepis na pyszne pierożki gotowane na parze. Smacznego!
dim sum, przepis, pierożki
22465
post-template-default,single,single-post,postid-22465,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Pierożki dim sum z krewetkami – przepis


Dim sum to szereg potraw kuchni chińskiej gotowych do zjedzenia „na jednego gryza”, podawanych najczęściej z herbatą. W wielu miastach Polski możemy znaleźć restauracje, serwujące ich najbardziej popularną u nas formę, czyli pierożki gotowane w drewnianym parowym koszyczku, wypełnione przeróżnymi składnikami, które nie raz tworzą w środku pierożka bulion. Przepis na właśnie taki rodzaj dim sumów znajdziecie poniżej.

Składniki (na 18 pierożków)

NADZIENIE:

250g posiekanych surowych krewetek tygrysich, obranych, osuszonych i bez żyłek

1 łyżeczka sosu ostrygowego

1 łyżka oleju roślinnego

¼ łyżeczki białego pieprzu

1 łyżeczka oleju sezamowego

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki mielonego imbiru

¼ szklanki drobno posiekanych pędów bambusa

CIASTO:

1 szklanka mąki pszennej

1 ¼ szklanki wrzącej wody

3 łyżeczki smalcu (lub oleju)

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj krewetki ze wszystkimi składnikami (z wyjątkiem bambusa). Mieszaj przez kilka minut, aż mieszanina stanie się lepka. Dodaj pokrojone pędy bambusa i ponownie wymieszaj. Przykryj i wsadź do lodówki na czas przygotowywania ciasta.

Włóż ciasto do miski. Powoli dodawaj wrzącej wody, szybko mieszając. Dodaj smalec (lub olej), ciągle mieszając. Ugniataj ciasto przez kilka minut, aż stanie się miękką kulką. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i wytnij kółka szklanką o średnicy 8cm. Przykryj kawałki ciasta (i ulepione pierożki) wilgotnym ręcznikiem papierowym.

Połóż łyżkę nadzienia na cieście i ulep pierożka, tworząc falbanki, żeby nie rozkleił się w trakcie gotowania.

Posmaruj papier do pieczenia smalcem (lub olejem), umieść go w koszyczku parowym (nie musisz używać tradycyjnego drewnianego) i wytnij w nim dziurki. Gdy woda zacznie się gotować, włóż pierożki do koszyczka i gotuj przez 6 minut. Upewnij się, że każdy z nich ma kilka centymetrów wolnej przestrzeni, aby uniknąć zlepienia się pierożków podczas gotowania. SMACZNEGO! 🙂


No Comments

Post a Comment