Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Oliwa z oliwek zapobiega demencji - najnowasze badania
Oliwa z oliwek jest wszystkim dobrze znana, a korzyści zdrowotne płynące z jej spożywania omawialiśmy już w niejednym artykule. Dziś przedstawiamy Wam artykuł, z którego dowiecie się, że częste spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni przed rozwojem demencji i choroby Alzheimera.
oliwa z oliwek, oliwki, oliwa, demencja
22706
post-template-default,single,single-post,postid-22706,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Oliwa z oliwek zapobiega demencji


Częste spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni przed rozwojem demencji i choroby Alzheimera – informuje pismo „Annals of Clinical and Translational Neurology”.

Podczas badań na myszach laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Temple w Filadelfii zidentyfikowali mechanizmy kryjące się za korzystnym wpływem oliwy z oliwek na procesy poznawcze.

 

„Oliwa z oliwek redukuje stan zapalny w mózgu, a co najistotniejsze aktywuje proces o nazwie autofagia. Polega on na trawieniu i usuwaniu przez komórkę obumarłych i uszkodzonych elementów jej struktury, takich jak blaszki amyloidowe czy splątki białka tau” – wyjaśnia autor badań dr Domenico Praticò.

 

Komórki nerwowe myszy, którym serwowano karmę wzbogaconą oliwą z oliwek extra virgin wykazywały wyższy poziom autofagii, obniżony poziom blaszek amyloidowych oraz fosforylowanego białka tau, które tworzy splątki neurofibrylarne. Zarówno blaszki amyloidowe, jak i splątki neurofibrylarne przyczyniają się do dysfunkcji komórek nerwowych w mózgu oraz rozwoju choroby Alzheimera.

 

Badane myszy stanowiły model, u którego miały rozwinąć się trzy główne objawy choroby: problemy z pamięcią, blaszki amyloidowe oraz splątki neurofibrylarne. Karmę wzbogaconą oliwą z oliwek wprowadzono, gdy gryzonie miały sześć miesięcy, tj. zanim zaczęła rozwijać się u nich choroba Alzheimera.

 

W wieku 9 – 12 miesięcy myszy, które otrzymywały karmę wzbogaconą oliwą z oliwek radziły sobie znacznie lepiej podczas testów sprawdzających pamięć roboczą i przestrzenną oraz umiejętność uczenia się w porównaniu z grupą kontrolną spożywającą zwykłą karmę.

 

Jak podkreśla dr Praticò, w grupie spożywającej oliwę z oliwek wyraźna była integralność połączeń synaptycznych.

 

„To dla nas ekscytujące odkrycie. Dzięki pobudzeniu autofagii zachowana zostaje pamięć oraz integralność synaptyczna, a zmiany patologiczne prowadzące do rozwoju choroby Alzheimera są w znaczącym stopniu zredukowane. To bardzo istotne, gdyż właśnie zablokowanie procesu autofagii staje się początkiem choroby” – komentuje badacz. (PAP)


No Comments

Post a Comment