Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Masala Chai – czym jest i jakie korzyści zdrowotne oferuje?
Masala Chai znana hindusom od wielu lat, ponieważ to właśnie z tamtych regionów pochodzi ten indyjski napój. O wyjątkowości naparu świadczą składniki, które się w nim znajdują. Specyficzny smak to nie wszystko. Korzyści zdrowotne, które nam zapewnia są potężne. Jakie dokładnie? Sprawdźcie sami !
herbata chai, masala chai, cynamon, goździki, imbir, czarny pieprz, herbata przyprawy
22645
post-template-default,single,single-post,postid-22645,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Masala Chai, czyli tradycyjny indyjski napój i jego 5 korzyści zdrowotnych


Herbata Masala Chai pochodzi z Indii. W krajach zachodnich zdobyła uznanie już wiele lat temu. W kawiarniach podawana jest na gorąco lub zimno. Ale czy herbata Chai jest zdrowa?

Podobnie jak z większością żywności, te same produkty możemy znaleźć przygotowane na różne sposoby, z których jedne będą zdrowe, inne nie. Podczas wyboru herbaty Masala, Twoim obowiązkiem jest pilnowanie etykiety i dokładne zapoznanie się z nią. Ważne jest, aby zwracać uwagę na skład, który powinien opierać się na tradycyjnych składnikach.

Masala Chai wytwarzana jest przy użyciu różnych kombinacji przypraw i herbaty, ale najbardziej popularna mieszanka rozpoczyna się od czarnej herbaty i mieszanki imbiru, kardamonu, cynamonu, goździków i czarnego pieprzu. Można sobie wyobrazić, że każdy ze składników zawiera własne specjalne korzyści, a w połączeniu ich działanie może być potężniejsze.

Czy Masala Chai jest dla Ciebie zdrowa? Korzyści zdrowotne herbaty Chai.

  1. Zmniejsza ból związany z zapaleniem stawów

W herbacie Chai znajduje się kilka składników, które mogą pomóc wyeliminować ból związany z zapaleniem stawów i innymi chorobami wywołującymi zapalenie. Są to głównie goździki, imbir i cynamon.

Według Arthritis Foundation, imbir ma właściwości podobne do dobrze znanego ibuprofenu. Używany w medycynie azjatyckiej od wieków, imbir działa poprzez usuwanie cząsteczek zapalnych. Wykazano, że specjalistyczny ekstrakt imbiru zwany ekstraktem Eurovita Extract 77 redukuje reakcje zapalne w reumatoidalnym zapaleniu stawów tak skutecznie, jak sterydy, co stwierdzono w badaniu in vitro w 2012 r. (1)

  1. Zapobiega mdłościom i wymiotom

Imbir może pomóc zmniejszyć mdłości i wymioty, a nawet pozbyć się dyskomfortu spowodowanego chorobą lokomocyjną czy chemioterapią.

Według badań przeanalizowanych w Critical Reviews in Food Science and Nutrition, tradycyjne środki zaradcze dotyczące chorób żołądkowo-jelitowych mogą nawet zaradzić nudnościom i wymiotom związanym z nowotworem. Imbir zawiera związki bioaktywne, szczególnie gingerol i shogaol. Związki te wykazują właściwości przeciwzapalne, co czyni go doskonałym wyborem dla każdego, kto doświadcza problemów żołądkowych. (2)

  1. Zawiera wysokie stężenie przeciwutleniaczy

Jak wiadomo, zadaniem przeciwutleniaczy jest ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować uszkodzenia komórek. Według WebMD i Dr. Weisburger, herbata ma więcej polifenoli (antyoksydantów) niż owoce i warzywa. Nie jest to powód, dla którego powinniśmy odstawić owoce i warzywa, ponieważ te bogate są w wiele innych składników odżywczych. Chodzi o to, aby w swoim dniu uwzględnić jedną lub dwie filiżanki herbaty, co zapewni większe stężenie przeciwutleniaczy w naszym organizmie, które będą walczyć z wolnymi rodnikami. (3)

  1. Wspomaga trawienie

Wiele przypraw wspomaga trawienie, a jedną z nich jest czarny pieprz. Właśnie z tego powodu herbata Chai powinna być spożywana po posiłku. W jaki sposób czarny pieprz wspomaga trawienie? Czarny pieprz ma zdolność wspierania trzustki w wydzielaniu enzymów trawiennych. Ta czynność przyspiesza czas potrzebny do strawienia tłuszczów i białka. (4)

Badania eksperymentowały z kilkoma różnymi mieszankami przypraw, z których wszystkie zawierają czarny pieprz i wszystkie te substancje pomagały w trawieniu. Połączenie odpowiednich przypraw, takich jak te, które znajdują się w herbatach Chai – zwłaszcza kardamonu, imbiru, goździków i pieprzu czarnego może gwarantować wsparcie dla jelit. (5)

  1. Może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Cynamon jest kluczowym składnikiem Masala Chai. Jego korzyści zdrowotne są bardzo istotne dla naszego organizmu, ponieważ cynamon może pomagać chorym na cukrzycę, regulując poziom cukru we krwi, pomaga w stabilizacji cholesterolu i trójglicerydów oraz pomaga w zmniejszeniu ciśnienia krwi.

Cynamon znany jako wieczne drzewo medycyny tropikalnej zawiera oleje witalne i inne pochodne, co umożliwia zwalczanie cukrzycy i raka, a także chorób sercowo-naczyniowych. Pokazano również, że cynamon odgrywa ważną rolę przy zwalczaniu choroby Parkinsona i Alzheimera. (6, 7)


No Comments

Post a Comment