Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Owoce hebanowca jako doskonała metoda na niedobory witamin A i C
Te sporych rozmiarów jagody drzewa hebanowca to bogate w witaminy A i C oraz karoten pomarańczowe owoce w smaku przypominające śliwkę, a z wyglądu egzotyczne pomidory. Poznaj 3 lecznicze właściwości w którch kaki okaże się zbawienne dla Twojego zdrowia.
kaki, hebanowiec, owoce persymona
21898
post-template-default,single,single-post,postid-21898,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Kaki – pomarańczowe owoce hebanowca o wielu właściwościach leczniczych


Owoce persymony (czy inaczej zwanego drzewa hebanowego) to w zasadzie specyficzny rodzaj jagód. Owoc często nazywany „koreańskim mango” najczęściej uprawiany jest nie tylko w obrębie Korei ale także Chin oraz Japonii. Na tamtejszych terenach występuję od przynajmniej 1000 lat i ma liczne zastosowania w lecznictwie. Na ogół waży od 100 do 400 g i ma od 2 do 12 cm średnicy, charakteryzuje się nasyconą, pomarańczową barwą. Dojrzały owoc kaki zawiera około 15% węglowodanów, około 1,5% białka, 0,6% tłuszczu, witaminy, włókno surowe, karoten, wapń, fosfor, żelazo a także inne mikroelementy. Jednak najważniejszym czynnikiem w jego składzie pozostaje witamina C, występująca tutaj w przynajmniej podwójnym stężeniu w porównaniu do innych owoców podobnych rozmiarów. Owoce te najczęściej objawiają się w październiki, stąd często nazywane są owocami jesieni.

Obszary zdrowia na które wpływa regularne zażywanie persymony:

  1. Zwalczanie szkodliwych komórek białaczki podczas regularnego stosowania na podstawie badania przeprowadzonego przez naukowców z Mie University w Japonii (silne hamowanie wzrostu komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej typu T – MOLT4).
  2. Cholesterol – znaczne zmniejszenie ogólnego poziomu cholesterolu we krwi przy regularnym uzupełnieniu diety o owoc kaki.
  3. System immunologiczny – za sprawą stężonej zawartości witaminy C możemy łatwo wpłynąć na potocznie nazywaną „odporność organizmu”.

No Comments

Post a Comment