Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Jedzenie pod lupą – co tak naprawdę spożywamy?
Czy na pewno wiemy co spożywamy? Czy biorąc produkt do ręki jesteśmy przekonani co w sobie zawiera? Niestety najczęściej odpowiedź na te pytania brzmi „nie”. Jak zacząć świadomie dokonywać zakupów? Czas na lekcję 1!
Zdrowe żywienie, Zdrowa żywność, Odchudzanie, Otyłość, Witaminy, Węglowodany, Tłuszcze, Skład produktów, Skład produktu, Etykieta produktu
22143
post-template-default,single,single-post,postid-22143,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

JEDZENIE POD LUPĄ – CZYLI SŁÓW KILKA O NASZYM ŻYWIENIU…


Czy na pewno wiesz co jesz? Żyjąc w ciągłym pośpiechu często brakuje nam czasu by sprawdzić co rzeczywiście kupujemy. Sprawdź, czemu powinieneś to robić…
Niewiele osób może w codziennym rytmie dnia przygotować pełnowartościowe posiłki, ze względu na brak czasu. Często kupujemy produkty gotowe lub wybieramy się na spacer do Fast food – ów. Ale czy na pewno jesteśmy pewni tego co w tych produktach się znajduje?

Żyjemy teraz w „cudownej” erze podróbek. Produkty chlebopodobne, jogurtopodobne, wędlinopodobne czy sokopodobne stoją dumnie na półkach sklepowych, przypominając o swojej niskiej zawartości tłuszczu czy cukru.

CAŁA PRAWDA O JEDZENIU

Pomimo tego iż masa produktów spożywczych wydaje się być zdrowa, w rzeczywistości większość z nich stwarza pozory. Owoce, warzywa, mięsa, sery czy chleby w procesie produkcji zostają często pozbawione wszelkich wartości odżywczych. Po co? A właśnie po to by zapewnić im dłuższą żywotność albo skrócić ich proces przygotowania. Nafaszerowane chemią – by wyglądem, smakiem czy aromatem przypominały to, co nazywamy pełnowartościowym pokarmem.

WPŁYW NIEZDROWEJ ŻYWNOŚCI NA ORGANIZM

Warzywa i owoce w supermarketach przesiąknięte są pestycydami. Uświadomić trzeba sobie, że niektóre z nich mogą zakłócać pracę układu nerwowego albo mieć wpływ na układ endokrynologiczny. Jeśli chodzi o produkty typu „light” to możemy wpaść w kolejną pułapkę. Jeśli jeden ze składników (węglowodany/tłuszcze) jest wyeliminowany to technologicznie jego brak wypełniany jest innym, np. cukier zastąpiony zostaje syntetycznymi słodzikami, a na miejsce tłuszczu „wskoczyć” mogą różnego typu stabilizatory czy wypełniacze albo sól. Reasumując przetworzony produkt może mieć małą zawartość kalorii, za to przepełniony jest przeróżnymi związkami chemicznymi. Ponad to właśnie taka żywność może powodować rozwój chorób serca, cukrzycy czy stwardnienia naczyń krwionośnych lub zapaleń. Paradoksalnie spożywanie takich produktów regularnie zmniejsza naturalną zdolność naszego organizmu do procesu odchudzania.

Produkty które spożywamy powinny być bogate w:
– Witaminy
– Przeciwutleniacze
– Tłuszcze naturalnego pochodzenia
– Minerały
– Błonnik pokarmowy

Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju słodzone napoje to można śmiało nazwać je ogromnymi bombami kalorycznymi. Doprowadzić mogą nas do otyłości, przedwczesnego starzenia się organizmu, a mogą nawet zwiększyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów! Te pyszne napoje w większości przypadków zawierają sztuczne barwniki i oczywiście znajdziemy w nich konserwanty czy też syntetyczne słodziki.
Trudno obecnie uniknąć spożywania przetworzonych produktów, ale istnieje sposób na to by pomóc swojemu organizmowi i jak najdłużej utrzymać go w zdrowiu.

CZYTAJ SKŁAD PRODUKTÓW

Zwracajmy uwagę na to co kupujemy. Im krótsza jest lista składu produktu tym dla nas zdrowiej. Przypominamy iż podawany jest w kolejności malejącej. To co znajduje się na pierwszym miejscu występuje w największej ilości.

Pamiętaj, że jeśli na pierwszym, drugim czy trzecim miejscu występuje cukier, to naprawdę nie warto kupować takiego produktu.


No Comments

Post a Comment