Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Jak duży wpływ na otyłość może mieć poprawna praca naszego mózgu? Badania mówią jasno. Sprawdź!
Badania mózgów nastolatków pokazały, że u otyłej lub zagrożonej otyłością młodzieży mniej aktywne są rejony odpowiedzialne za samokontrolę. Zdaniem badaczy może to mieć większe znaczenie, niż dostępność wysokokalorycznych pokarmów. "Chcieliśmy wykorzystać obrazowanie mózgu, aby przyjrzeć się głównej kwestii nauki o otyłości: dlaczego niektórzy ludzie stają się otyli, a inni nie" - opowiada autorka badania prof. Susan Carnell.
mózg, otyłość, praca mózgu, zdrowie, badania, dieta, długowieczność
22910
post-template-default,single,single-post,postid-22910,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Jaki może być wpływ optymalnej pracy mózgu na otyłość? Sprawdź zaskakujące wyniki badań.


Badania mózgów nastolatków pokazały, że u otyłej lub zagrożonej otyłością młodzieży mniej aktywne są rejony odpowiedzialne za samokontrolę. Zdaniem badaczy może to mieć większe znaczenie, niż dostępność wysokokalorycznych pokarmów.Zespół naukowców z Children’s Hospital Los Angeles z pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) sprawdził, jak reagują mózgi młodych osób na słowa kojarzące się z różnego rodzaju produktami spożywczymi.

 

Doświadczenie składało się z dwóch etapów. W pierwszym naukowcy skanowali pracę mózgów badanych w czasie, gdy ci patrzyli na wyrazy kojarzące się z pokarmami bogatymi i ubogimi w tłuszcze. W drugim etapie ochotnicy mogli skorzystać z bufetu, w którym dostępne były wysoko- i niskokaloryczne potrawy. Badanie mózgu pokazało wyraźne różnice między uczestnikami. Osoby szczupłe i niezagrożone otyłością miały spośród wszystkich ochotników najaktywniejsze obszary mózgu odpowiedzialne za uwagę i samokontrolę. Szczupłe nastolatki – ale mające otyłe matki – miały te rejony mniej aktywne. Najsłabiej działały one o otyłych młodych osób.

 

Eksperyment w bufecie potwierdził te wyniki. Szczupłe osoby bez ryzyka otyłości jadły najmniej, w środku skali znalazły się osoby szczupłe z ryzykiem rozwoju nadmiernej wagi, a najwięcej kalorii spożywali otyli uczestnicy. „Badanie to pokazuje, że ryzyko otyłości nie zależy wyłącznie od dostępności lub braku bodźców do jedzenia wysokokalorycznych pokarmów, ale także, a być może najbardziej, od zdolności do kontrolowania reakcji na te bodźce” – mówi jeden z badaczy, dr Bradley Peterson, dyrektor Institute for the Developing Mind w Children’s Hospital Los Angeles.

 

„Odkrycia te sugerują, że interwencje nakierowane na stymulację systemu samokontroli u nastolatków może dostarczyć nowego sposobu na leczenie otyłości i jej zapobieganie” – dodaje dr Peterson. (PAP)


No Comments

Post a Comment