Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Herbata z żeń-szenia. Jak parzyć? Co daje?
Jak parzyć herbatę z żeń-szenia? Poznaj przepis i wykorzystaj właściwości lecznicze tego drogocennego napoju, które pomogą Ci w codziennym życiu! Dowiedz się, jak może on wpływać na twoje zdrowie i samopoczucie.
żeń-szeń, działanie, apteka, jak parzyć, potencja, opinie, korzeń
22247
post-template-default,single,single-post,postid-22247,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Herbata z żeń-szenia – przepis i właściwości lecznicze


Chińczycy pili herbatę z żeń-szenia już pięć tysięcy lat temu. Praktycy tradycyjnej medycyny chińskiej mawiają, że jeśli masz więcej niż 40 lat, powinnaś pić jedną filiżankę herbaty z żeń-szenia dziennie lub zawsze, gdy nie czujesz się dobrze.

Żeń-szeń nie ma natychmiastowego działania. To coś, co trzeba używać przez dłuższy czas. Herbata z żeń-szenia może mieć odmładzający wpływ na umysł i ciało. Mówi się, że zwiększa siłę, wytrzymałość, potencję oraz sprawia, że człowiek czuje się młody.

Jest ona powszechnie stosowana w celu zwiększenia zdolności umysłowych i pamięci. Wielu studentów pije żeń-szeń podczas nauki.

Najlepiej, gdy herbata jest zrobiona ze świeżego korzenia, ale sproszkowany i suszony korzeń jest o wiele łatwiejszy do nabycia, przez co jest najbardziej popularny. Chociaż można kupić herbatę z żeń-szenia w torebkach w sklepie spożywczym lub aptece, będzie lepiej, jeśli uda Ci się zdobyć świeży korzeń żeń-szenia.

Jak parzyć?

  1. Weź bardzo ostry nóż lub obieraczkę do ziemniaków i pokrój korzeń na jak najcieńsze plastry (im drobniejsze kawałki, tym szybciej zaparzysz herbatę).
  2. Weź około 1 łyżkę plasterków i wrzuć je do metalowego zaparzacza do herbaty (kulki). Można go kupić w wielu sklepach spożywczych.
  3. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie odstaw do ostygnięcia na 2 minuty.
  4. Wlej wodę do filiżanki i włóż do niej zaparzacz. Odstaw na pięć minut. Odstaw na dłużej, jeśli lubisz mocniejszą herbatę.
  5. Wyjmij zaparzacz i ciesz się zdrową herbatą!

Ważne! Używaj gorącej, a nie wrzącej wody. Wrząca woda może zniszczyć niektóre z dobroczynnych substancji chemicznych żeń-szenia.

Dla dodatkowego efektu zdrowotnego możesz zjeść plastry żeń-szenia po wypiciu herbaty. Dla polepszenia smaku możesz połączyć napar z innymi rodzajami herbaty lub dodać miodu, w zależności od potrzeb. Zielona herbata jest często mieszana z żeń-szeniem, co daje bardzo zdrowe połączenie.

Jeśli używasz żeń-szenia w proszku, umieść go w pustej torebce po herbacie, żeby nie wydostawał się na zewnątrz (jak w przypadku zaparzacza).

To tyle. Proste i zdrowe! Spróbuj zamienić poranną kawę lub zwykłą herbatą na herbatę z żeń-szenia i przekonaj się o jego pozytywnym wpływie na Twoje zdrowie!

O leczniczych właściwościach żeń-szenia popartych badaniami naukowymi, przeczytaj tu:

6 właściwości leczniczych żeń-szenia


2 komentarze
  • Iwona

    5 grudnia 2016 at 16:11 Odpowiedz

    Regularne branie żeń szenia bardzo dobrze wpływa na kondycję całego organizmu. Ja biorę akurat w postaci tabletek gold żeń szeń complex, polecono mi go w aptece głównie ze względu na dobry skład (3 odmiany żeń szenia i dodatek magnezu i ekstraktu z czarnego pieprzu). Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego, że wcześniej ktoś mi polecił właśnie żeń szeń 🙂

    • Azjatycka Medycyna

      8 grudnia 2016 at 16:23 Odpowiedz

      Oczywiście, również w takiej postaci, spożywany żeń szeń pozytywnie wpływa na organizm 🙂 Przy wybieraniu kapsułek i gotowych produktów, pamiętajmy, aby zwracać szczególną uwagę na zbędne domieszki, które czasami trafiają jako „zapychacze” zwiększające wagę i objętość.

Post a Comment