Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Eliksir młodości, czyli biała herbata.
Eliksir młodości to napój, który stał się motywem wielu bajek i opowiadań. A gdyby faktycznie istniał, z czego byłby sporządzany? Biała herbata zawiera duże ilości związków antyoksydacyjnych, przez co zapobiega procesowi starzenia się naszych organizmów. Jak ją przygotować i jakie właściwości kryje jeszcze w sobie?
Herbata, Napoje, Zdrowie, Dieta, Leczenie, Młodość
21740
post-template-default,single,single-post,postid-21740,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Herbaciany cykl o 6 zaletach białej herbaty


Ostatnio w naszym cyklu zajęliśmy się herbatą czerwoną, którą większość z nas miała okazję degustować choć raz w życiu. Czy w swojej historii zetknęliśmy się z naparem, sporządzonym z liści herbaty białej ?

Biała herbata jest najdroższym i jednocześnie najrzadszym gatunkiem wśród herbat, co czyni ją najbardziej pożądaną przez koneserów. Do dziś wytwarzana jest głównie w Chinach w ilościach limitowanych, według tradycyjnej, skrupulatnie przestrzeganej metody. Latami zaliczana była do towarów drogich i luksusowych – jej dobrodziejstw można było zaznawać jedynie na cesarskich dworach, a pospolita ludność nie miała do niej dostępu. W XXI wieku liście zielonej herbaty w dalszym ciągu pozostają dobrem luksusowym, jednak dostępnym dla każdego człowieka.

Produkcja białej herbaty

Susz herbaciany swój biały kolor zawdzięcza unikalnemu procesowi produkcji. W początkowej fazie – wiosną – krzewy wydają pierwsze pączki liści, które chroni się przed dopływem promieniowania słonecznego. Ma to na celu zatrzymanie procesu wytwarzania chlorofilu, aby liście nie zabarwiły się na kolor zielony. Więdnące liście zostają zebrane i pozostawione na słońcu, dzięki czemu zostają delikatnie wysuszone i lekko sfermentowane. Po skończonym procesie otrzymywany jest susz, z którego napar charakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym smakiem o jasnym zabarwieniu.

Nacisk na dokładność produkcji i przygotowanie liści białej herbaty ma swoje odzwierciedlenie we właściwościach naparu. Oto korzyści tego napoju:

  1. Źródło witaminy C
    Jest źródłem dużej ilości witaminy C, która wspomaga naszą odporność.
  2. Zawiera dużo teiny
    Jest alternatywą picia kawy. Dzięki wysokiej zawartości teiny (kofeiny) napój działa pobudzająco i orzeźwiająco, jednocześnie wspomagając koncentrację.
  3. Wspiera walkę z nowotworami
    Jest źródłem dwukrotnie większej zawartości związków antymutagennych niż herbata zielona, dzięki czemu spowalnia i hamuje zmiany nowotworowe w organizmie.
  4. Nazywana „eliksirem młodości”
    Dzięki zawartym polifenolom, jest skutecznym antyoksydantem, który hamuje wpływ wolnych rodników na nasz organizm, spowalniając proces starzenia.
  5. Poprawia układ krążenia
    Katechiny, należące do grupy polifenoli, oprócz swoich właściwości antyoksydacyjnych, zmniejszają poziom cholesterolu. Co za tym idzie, obniżają ciśnienie krwi, regulując pracę naczyń krwionośnych i zmniejszając ryzyko chorób sercowych.
  6. Walczy z bakteriami i wirusami
    Regularne spożywanie naparu z liści białej herbaty może zniszczyć organizmy i drobnoustroje powodujące choroby naszego organizmu. Ekstrakt z tych liści wyróżnia się najsilniejszymi ze wszystkich herbat właściwościami antybakteryjnymi i antywirusowymi.

 

Proces parzenia

Tak jak w każdej odmianie herbaty, chcąc wydobyć jak największą ilość cennych substancji, musimy odpowiednio przeprowadzić proces parzenia. Należy przygotować 1 łyżeczkę herbaty na filiżankę (ok. 120 ml), a następnie  poddać ją parzeniu w temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza, w czasie od 2 do 5 minut. Jeśli chcemy wzmocnić nasz napar, powinniśmy wykorzystać więcej liści, nie wydłużając czasu parzenia.


No Comments

Post a Comment