Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Korzyści czerwonej herbaty Pu-erh.
Herbaty czerwone według nomenklatury Wschodniej należą do herbat czarnych. Jest to tylko nazewnictwo, ponieważ skuteczność działania naparu się nie zmienia. Pu-erh należy do najbardziej znanej herbaty z tego gatunku. Co ciekawe napar z suszu Pu-erh jest doskonałym lekarstwem na kaca i nie jest to jedyna korzyść spożywania tego cennego napoju. Dowiedzmy się, jakie zalety kryje jeszcze w sobie!
Herbata, Pu-erh, Odchudzanie, Koncentracja, Oczyszczenie
21669
post-template-default,single,single-post,postid-21669,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Herbaciany cykl, czyli 5 zalet czerwonej herbaty


Drugą herbatą, którą przedstawimy w Herbacianym Cyklu jest herbata czerwona. Do tego gatunku zaliczana jest herbata Pu-erh, której nazwa pochodzi od miejsca upraw, regionu Pu’er w prowincji Yunnan, na południu Chin.

Zerwane liście herbaty przechodzą krótki proces fermentacji, podczas którego ich krawędzie barwią się na kolor czerwony. Następnie zostają poddane okresowi dojrzewania, który może trwać nawet 60 lat, co wyróżnia ją na tle innych herbat.Napar z Pu-erh charakteryzuje się bardzo intensywnym ciemnym zabarwieniem oraz ziemistym aromatem.

Herbata czerwona uznawana jest za bardzo korzystną dla zdrowia. Im dłużej dojrzewa w odpowiednich warunkach, tym bardziej skuteczne jest jej działanie zdrowotne i właściwości lecznicze.

  1. Wspomaga odchudzanie

Napar z liści poprawia pracę układu pokarmowego, a w szczególności wspomaga pracę jelit i wątroby. Dzięki temu przyspieszony jest metabolizm, a co za tym idzie, spalanie tłuszczów. Stąd pochodzi jej przydomek „zabójcy tłuszczu”.

  1. Oczyszcza organizm

Czerwona herbata usuwa z organizmu zalegające toksyny.

  1. Obniża poziom cholesterolu

Związki zawarte w czerwonej herbacie obniżają poziom cholesterolu. Prowadzi to do zmniejszenia ciśnienia krwi oraz poprawienia krążenia.

  1. Ułatwia zapamiętywanie

Pu-erh poprawia koncentrację i umiejętność zapamiętywania. Wpływa również pozytywnie na nasze emocje – odpręża i uspokaja.

  1. Jest sposobem na kaca

Liście czerwonej herbaty poprawiają pracę jelit. Francuscy naukowcy przeprowadzili testy, po których okazało się, iż napar z Pu-erh znacznie przyspiesza proces trawienny alkoholu i powrotu do naturalnego stanu sprzed upojenia.

Aby wydobyć jak najwięcej drogocennych związków z herbaty należy ją odpowiednio przygotować. Parzenie liści powinno odbywać się w temperaturze 96 stopni Celsjusza, w czasie od 2 do 4 minut. Herbatę możemy parzyć wielokrotnie (nawet do 6 razy), za każdym razem wydłużając czas o 30 do 60 sekund.  Przy kolejnych parzeniach otrzymujemy inne wartościowe substancje.

Co ciekawe według nomenklatury chińskiej kolor herbaty opisywany jest na podstawie otrzymanego naparu, w odróżnieniu od nazewnictwa europejskiego, gdzie przynależność określa się na podstawie koloru liści. Dlatego też, herbata Pu-erh według oryginalnego podziału należy do grupy herbat czarnych.

Rooibos – ze względu na kolor naparu zaliczany jest często do rodziny herbat czerwonych, jednak jest to błędna klasyfikacja. Czerwonokrzew (Rooibos) nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym, ale jako napój o wielu właściwościach zdrowotnych zostanie przybliżony w następnych artykułach.

 


No Comments

Post a Comment