Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Zielona herbata, czyli relaksujący antyoksydant.
Zielona herbata, jest napojem od dawna znanym kulturom dalekowschodnim, a jej dobrodziejstwa wykorzystywane są każdego dnia. Napar z liści zielonej herbaty jest doskonałym rozwiązaniem na odprężenie i rozluźnienie ciała, jak i umysłu. Nie są to jedyne zalety tego napoju. Poznajmy pozostałe właściwości!
Herbata, Zdrowie, Zielona herbata, Relaks, Uspokojenie
21648
post-template-default,single,single-post,postid-21648,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Herbaciany cykl – 6 korzyści zielonej herbaty


Chyba każdy człowiek w swoim życiu wypił choć jedną herbatę. Dla niektórych jest ona niczym kawa, która rozpoczyna dzień, dla innych jest tylko ciepłym napojem do posiłku. Wokół herbat krąży wiele historii. Tą niepodważalną jest fakt, iż pochodzi z Chin sprzed około 4700 lat. Dlaczego dla kultur wschodnich jest ona tak istotna i co się w niej kryje? Odpowiedzi znajdziemy w Herbacianym Cyklu, który rozpocznie zielona herbata.

Zielone herbaty są niefermentowane. Ich liście podlegają więdnięciu, dlatego podgrzewa się je, aby zatrzymać proces utleniania. Wywar z tych liści ma kilka „twarzy”, a to dlatego, że parzy się je dwu, a nawet trzykrotnie. Oprócz delikatnego i orzeźwiającego smaku, ma niezwykle cenne właściwości.

  1. Pobudza i relaksuje

Po pierwszym parzeniu uzyskujemy napar pobudzający, dzięki dużej zawartości teiny, natomiast po drugim, relaksujący, który rozładowuje stres i napięcie emocjonalne.

  1. Oczyszcza organizm

Przyspiesza metabolizm oraz usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

  1. Obniża poziom cholesterolu

Zawarte w herbacie związki wzmacniają naczynia krwionośne i obniżają ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym zagrożenie powstawania zakrzepów, zawału serca, czy miażdżycy tętnic.

  1. Jest źródłem wielu witamin

Zielona herbata zawiera w sobie witaminy takie jak A, B, B2, C, E, K.

  1. Jest doskonałym antyoksydantem

Zmniejsza wpływ działania wolnych rodników na nasz organizm. Innymi słowy, spowalnia proces starzenia się.

  1. Hamuje próchnicę

Dzięki obecności fluoru w liściach, chroni nasze zęby przed próchnicą.

Zielona herbata jest źródłem wartościowych związków. Aby wydobyć z niej ich jak najwięcej oraz osiągnąć najlepsze walory smakowe należy parzyć ją w określonym czasie (2-3minuty) oraz temperaturze (60-85 stopni Celsjusza), w zależności od gatunku. Kolejne parzenia powinny trwać dwa razy dłużej. Regularne jej spożywanie, będzie powodem zdrowszego organizmu.


No Comments

Post a Comment