Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Niebieska herbata i jej właściwości zdrowotne.
Najbardziej znane nam herbaty to zielona, czerwona, biała i czarna. Mało kto w kulturze zachodniej wie o istnieniu herbaty niebieskiej, czyli herbaty półfermentowanej. Na Wschodzie od dawna doceniane są jej właściwości prozdrowotne. Oto 4 główne korzyści wynikające z regularnego spożywania tego naparu.
Oolung, Niebieska herbata, Przeciwutleniacz, Wolne rodniki, Odchudzanie, Zdrowie, Dieta
21778
post-template-default,single,single-post,postid-21778,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Herbaciany Cykl – 4 zalety niebieskiej herbaty


W naszym herbacianym cyklu przedstawiliśmy już trzy grupy herbat. Wydaje się, że do opisania została już ta ostatnia – czarna. Jak się okazuje, rodzajów herbat jest więcej. Większość ich nie zna, ponieważ na zachodzie nie wszystkie zyskały jednakową popularność z niewiadomych względów. Jedną z nich jest herbata Oolung. Rozszerzenie świadomości na jej temat oraz wykorzystanie zdobytej wiedzy, może poprawić stan naszego zdrowia.

Na wstępie warto wspomnieć, iż Oolung możemy spotkać również pod nazwą „ulung”, czy „wulung”. Na Świecie znana jest także jako herbata czarnego smoka lub herbata niebieska.

Jak powstaje herbata Oolung?
Oolung powstaje w dwuetapowym procesie przygotowania. Początkowo liście krzewu zostają zebrane i pozostawione na słońcu w celu częściowego zwiędnięcia. Następnie poddawane są niepełnej fermentacji. Proces półfermentacji stanowi o wyjątkowości i unikalności herbat niebieskich, które możemy umiejscowić pomiędzy herbatami zielonymi, a czarnymi ze względu na stopień utlenienia.

Właściwości herbaty niebieskiej:

  1. Reguluje układ krążenia
    Herbata Oolung skutecznie obniża ciśnienie krwi, co zostało potwierdzone badaniami przeprowadzonymi w 2010 roku na grupie prawie 80 tys. pacjentów.
  2. Reguluje poziom cholesterolu
    Poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów, obniża poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób sercowych.
  3. Wspomaga metabolizm
    Badania przeprowadzone przez amerykańskich i japońskich naukowców w 2001 roku oraz badania z 2009 roku dowiodły, iż spożywanie niebieskiej herbaty zwiększa spalanie tłuszczu nawet o 12%. Dzieje się to za sprawą katechin zawartych w liściach herbaty, które kontroluja proces odkładania się tłuszczu.
  4. Hamuje proces starzenia
    Podobnie jak inne herbaty, Oolung jest źródłem wielu przeciwutleniaczy, które hamują wpływ wolnych rodników na nasz organizm. Co za tym idzie spowolniony jest proces starzenia się skóry i komórek reszty ciała.

Parzenie herbaty Oolung:
Podobnie jak  w przypadku innych gatunków herbat, proces parzenia powinien odbywać się w ściśle określonych warunkach. Dzięki temu napar będzie bogaty w drogocenne składniki, a smak wyważony. Na jedną filiżankę (ok. 120 ml) należy przygotować jedną łyżeczkę herbaty. Parzenie powinno odbywać się w czasie od 1 do 5 minut, w zależności od jakości liści niebieskiej herbaty oraz temperaturze 90ºC. Oolung można parzyć nawet kilkunastokrotnie, wydłużając każde parzenie o 30-60s.

To już kolejna herbata opisana w Herbacianym Cyklu, która jest drogocennym źródłem wielu składników. Niebieska herbata dla wielu osób może być odkryciem i początkiem nowej przygody, dlatego warto jej spróbować, kiedy nadarzy się sposobna okazja.


No Comments

Post a Comment