Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Dietetyczne batoniki musli - przepis
Przepis na dietetyczne batoniki musli bez pieczenia. Zdrowe i fit!
batonik, musli, orzechy, kardamon, goji, chia
22038
post-template-default,single,single-post,postid-22038,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Dietetyczne batoniki musli bez pieczenia! – przepis


Dziś przedstawiamy przepis na pyszną fit przekąskę, która urozmaici dietę każdego amatora zdrowego żywienia!

Składniki na 16 porcji dietetycznych batoników:

  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/3 szklanki orzechów (na przykład orzeszków ziemnych, orzechów nerkowca lub słonecznika)
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki suszonych jagód goji, suszone wiśnie, lub suszone żurawiny, drobno posiekane
  • 1/2 szklanki płatków lub wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki nasion chia lub maku
  • 2 łyżki siemienia lnianego

 

Przepis:

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i posmaruj olejem kokosowym, lub innym olejem roślinnym.
  2. Wrzuć daktyle do małej miski z ciepłą wodą. Odstaw na 5 do 10 minut, aż owoce będą miękkie (czas zależy od stopnia wysuszenia daktyli). Odcedź i wysusz papierowym ręcznikiem.
  3. Umieść daktyle, orzechy i kardamon w mikserze i miksuj, aż mieszanina utworzy gęstą papkę; przełóż do dużej miski.
  4. Do mieszaniny dodaj płatki owsiane, jagody goji, wiórki kokosowe, nasiona chia i siemię lniane; dokładnie wymieszaj (mieszanina będzie bardzo sztywna).
  5. Przenieś mieszaninę na przygotowaną blachę. Nakryj posmarowanym olejem papierem i przyciskając, rozprowadź równomiernie po blasze tworząc placek o grubości ok. 1,5 cm; zostaw papier do przykrycia. Wsadź do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przenieś placek na deskę do krojenia. Zdejmij papier i pokrój na 16 batoników.

Smacznego 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • Wielkość porcji: 1 batonik
  • Kalorie: 178
  • Tłuszcz: 9,1 g (nasycone 2,9 g)
  • Cholesterol: 0 mg
  • Sód: 40 mg
  • Węglowodany: 21,8 g (Błonnik 4,6 g, Cukry 10,3 g)
  • Białko: 5,3 g

No Comments

Post a Comment