Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Czym jest Washoku (和食)? Kilka słów o kulturze japońskiej
Washoku związana jest bezpośrednio z japońską kulturą. Zdobyła takie uznanie, że zostało wpisana na listę UNESCO. Co było tego powodem i czym jest washoku. O tym piszemy w dzisiejszym artykule!
Japonia, washoku, jedzenie japońskie, kultura japońska, zachowanie przy stole
22682
post-template-default,single,single-post,postid-22682,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Czym jest Washoku (和食)? Kilka słów o kulturze japońskiej


Jedzenie w Japonii jest zakorzenione w tradycji. Wykorzystanie najświeższych sezonowych składników i kolorów jest podstawą autentycznej japońskiej kuchni znanej jest jako „washoku”. Pierwsza sylaba „wa” oznacza Japonię lub japońskie, a także oznacza harmonię, natomiast druga „shoku” oznacza jedzenie lub posiłek.

Washoku jest tak bardzo doceniana poza Japonią, że została zarejestrowana przez UNESCO, jako niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości w 2013 r. UNESCO opisuje washoku jako „praktykę społeczną opartą na zestawie umiejętności, wiedzy i tradycji związanych z produkcją, przetwarzaniem, przygotowaniem i konsumpcją z jedzenia. Jest to związane z duchem szacunku do przyrody, który jest ściśle związany ze zrównoważonym wykorzystaniem naturalnych składników”.

Szacunek do pór roku

Washoku wykorzystuje naturalne, lokalne składniki, które są sezonowe, takie jak ryby, ryż, warzywa, owoce i dzikie rośliny. Japonia jest błogosławiona czterema różnymi okresami, a Japończycy cenią sobie czysty i naturalny smak produktów sezonowych tak bardzo, że często ich przekąski to po prostu  owoce, orzechy i warzywa, takie jak prażone słodkie ziemniaki i kasztany jesienią. (nie ma tu żadnych innych dodatków)

Cztery elementy posiłku washoku

Tradycyjny posiłek washoku obejmuje cztery kluczowe elementy: miskę ryżu gotowanego na parze, małe naczynie konomono (warzywa sezonowe), ju (zupa zawierająca warzywa, tofu i miso) oraz trzy potrawy gotowane, takie jak ryba, tofu i warzywa.

Japońska gościnność

Nie tylko jedzenie lub smaki, definiują kuchnię washoku. Japoński styl gościnności jest również wyjątkowy i stanowi jej część. Podczas wchodzenia do japońskiej restauracji, możesz usłyszeć kucharzy i kelnerów wydających charakterystyczny okrzyk. Co to oznacza? Ten radosny wydźwięk ma wyrażać podziękowanie dla natury, dzięki której możliwe jest tworzenie zdrowych i smacznych posiłków. Jeśli będziesz miał okazję to usłyszeć, poświęć chwilę, aby podziękować kucharzom, którzy przygotowali twoje danie.


No Comments

Post a Comment