Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Chińskie ziołolecznictwo cz. 4 – Podsumowanie i uzupełnienie wiedzy
21871
post-template-default,single,single-post,postid-21871,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Chińskie ziołolecznictwo cz. 4 – Podsumowanie i uzupełnienie wiedzy


Wraz z akupunkturą, ziołolecznictwo jest jednym z głównych filarów Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. W księgach opisane jest ponad 6000 różnych substancji leczniczych roślinnego pochodzenia w tym około 600 różnych ziół jest obecnie w powszechnym użyciu.

Zioła podlegają podwójnej klasyfikacji. Pierwsza cecha to – charakterystyka pod kątem temperatury  parzenia lub spożycia: gorące (RE), ciepłe (WEN), zimne (HAN), neutralne (PING), aromatyczne. Druga cecha to właściwości smakowe ziół: kwaśny (SUAN), gorzki (KU), słodki (GAN), pikantny (XIN) oraz słony (XIAN) (więcej na ten temat znajdziesz tutaj – http://azjatyckamedycyna.pl/chinskie-ziololecznictwo-cz-3-5-smakow/).

Różne kombinacje obu cech (temperatury oraz smaku) sprawiają iż konkretne zioło nabiera różnych właściwości, wpływających na równowagę YIN & YANG w naszym organizmie. Smaki kwaśny, gorzki i słony przypisane są do YIN podczas gdy cierpki i gorzki smak odpowiada energii YANG.

Kwaśny smak jest stosowany do leczenia kaszlu, układu moczowego, układu pokarmowego.

Gorzki smak odpowiedzialny jest za usuwanie ciepła z organizmu (stany gorączkowe), oczyszczanie jelit, obniżenie QI, zwiększenie apetytu, osuszenie organizmu bądź aberracje związane z wilgotnością organizmu. Gorzkie zioła są stosowane w ostrych fazach chorób zakaźnych, a także podczas zapalenia stawów.

Słodki smak ma działanie tonizujące (wzmacniające), wspiera oraz nawilża wiele układów w organizmie człowieka jednocześnie – w tym: przewód pokarmowy, drogi oddechowe, układ immunologiczny oraz system hormonalny. Słodki smak może również złagodzić ból. Słodkie zioła są stosowane do leczenia suchego kaszlu, zaburzeń przewodu żołądkowo-jelitowego (głównie śledziony i żołądka).

Pikantny smak ma wpływ na pobudzenie krążenia oraz przepływu QI w organizmie. Grupa ziół o ostrym smaku pobudza także gruczoły potowe, aktywuje funkcje meridianów oraz narządów wszystkich układów. Wpływają korzystnie na zwiększenie metabolizmu. Ostre zioła są powszechnie stosowane w leczeniu przeziębień, a także kłopotów z układem krążenia czy ciśnieniem krwi.

Słony smak ma działanie zmiękczające, otwiera jelita – idealnie nada się też na leczenie ran, stanów zapalnych, torbieli oraz proliferacji (czyli zdolności namnażania się) tkanki łącznej w organizmie.

Ważną kwestią odmienną do zachodniego podejścia w ziołolecznictwie jest sprawa dotycząca podawania ziół – podczas gdy na Zachodzie na ogół stosuje się jedno konkretne zioło przypisane konkretnemu schorzeniu, lekarz Medycyny Chińskiej stosuje mieszanki zawierające najróżniejsze rośliny. Taka formuła liczy na ogół od 4 do 20 zróżnicowanych ziół.

Takie preparaty mogą być dostarczane w najróżniejszych formach: pigułki, kapsułki, tabletki, proszki, alkohol i nalewki, ekstrakty wodne oraz wywary. Forma podania jest łatwa i przystępna w stosowaniu co sprawia, że pacjent nie wymaga dodatkowego przygotowania do takiej kuracji.

Wywar jest tradycyjną metodą podawania ziół. Jest to skoncentrowana forma herbaty. Do jednej torby wrzucane są odpowiednio różne rośliny i każdy dzień kuracji przyjmuje inną formułę przypisaną przez lekarza. Proces parzenia w tym przypadku może wynieść w zależności od konkretnych instrukcji zielarza od 5 do nawet 60 minut, a otrzymany wywar jest spożywany kilkukrotnie w ciągu dnia.

W ostatnim czasie spopularyzowano także formę granulowania ziół (są to wysoko skoncentrowane ekstrakty w formie pudru). Takie proszki w większości przypadków przygotowane są w naturalnych procesach liofilizacji. Następnie proszek stosuje się do dokonania wywaru podobnie jak z naturalną formą ziół.


No Comments

Post a Comment