Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Medycyna chińska - leczenie naturalnymi ziołami
Jak wyleczyć dolegliwości zdrowotne przy pomocy chińskiego ziołolecznictwa? Poznaj 5 elementów odpowiadających pięciu smakom produktów leczniczych. Dowiedz się, jak smak jedzenia może wpływać na twoje zdrowie i samopoczucie.
TCM, Zioła, Ziołolecznictwo, Chińska medycyna, Medycyna alternatywna, Naturalne metody leczenia
21787
post-template-default,single,single-post,postid-21787,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Chińskie ziołolecznictwo cz. 3 – 5 smaków


Tematyka 5 elementów została już poruszona w poprzednim artykule: http://azjatyckamedycyna.pl/tcm-tradycyjna-chinska-medycyna-i-teoria-5-elementow-zdrowia/, jednak jest ona niezwykle obszerna, dlatego dziś przedstawimy ją z punktu widzenia chińskiego ziołolecznictwa.

Już w czasach starożytnych, chińscy ziołolecznicy dokonali podziału medykamentów ze względu na ich smak, czyli wei. Według nich, istnieje 5 podstawowych smaków (odpowiednich dla 5 elementów): gorzki (ogień), słodki (ziemia), pikantny (metal), słony (woda), kwaśny (drewno). W większości tradycyjnych chińskich podręczników zielarskich to właśnie smak jest główną cechą pomagającą poznać naturę specyfiku. Każdy z nich odpowiada efektowi, jaki wywołuje na ciało ludzkie przy spożyciu. Oto właściwości każdego z nich:

GORZKI:

Jest to najczęściej spotykany smak wśród ziół leczniczych, w szczególności roślinnych (pamiętajmy, że tłumaczenie „zioła” w odniesieniu do chińskiego ziołolecznictwa oznacza również m.in. minerały i produkty pochodzenia zwierzęcego). Zgodnie z systemem 5 elementów odpowiada on sercu i oczyszcza organizm, usuwając toksyny i działając przeciwzapalnie. Pomaga on również zmniejszyć wydzielanie śluzu.

SŁODKI:

Smak ten jest utożsamiany z działaniem krzepiącym, co wiąże się ze związkami chemicznymi odpowiedzialnymi za właściwości produktów z tej grupy, czyli węglowodanami (zarówno prostymi, jak i złożonymi) i białkami. W teorii 5 elementów właściwym mu narządem jest śledziona. Medykamenty o smaku słodkim mają działanie uspokajające i nawadniające.

PIKANTNY:

Odpowiadają mu płuca, a efektem leczniczym wielu ziół jest powstrzymanie kaszlu. Pomagają one również w uwolnieniu zalegających płynów i śluzu.

KWAŚNY:

Głównymi produktami należącymi do tej kategorii są owoce. Skupia ona również wino i ocet. Narządem odpowiadającym jest wątroba, a działaniami leczniczymi kwaśnych ziół rozluźnienie więzadeł i ścięgien. Według chińskiej medycyny, zapobiegają one również „wyciekowi” płynów i odwodnieniu organizmu.

SŁONY:

W chińskiej medycynie utożsamia się go z nerkami, na które, wbrew utartemu postrzeganiu produktów słonych, ma pozytywny wpływ. Należy pamiętać jednak, że odnosi się to do ziół oznaczonych jako słone, a nie do soli jako takiej. Działa on również rozrzedzająco, usuwając wilgoć i flegmę.


No Comments

Post a Comment