Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Leczenie naturalnymi ziołami w medycynie chińskiej
Jak wyleczyć dolegliwości zdrowotne przy pomocy chińskiego ziołolecznictwa? Poznaj 4 natury produktów leczniczych. Dowiedz się, jak smak jedzenia może wpływać na twoje zdrowie i samopoczucie.
TCM, Zioła, Ziołolecznictwo, Natura, 4 Natury, Chińska medycyna, Medycyna alternatywna, Naturalne metody leczenia
21768
post-template-default,single,single-post,postid-21768,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Chińskie ziołolecznictwo cz.2 – 4 natury


Tradycyjna chińska medycyna jest dziedziną niezwykle złożoną i niejednoznaczną, dlatego Istnieje wiele sposobów podziału preparatów używanych w jej praktykach. Jednym z nich są 4 natury: gorąca, ciepła, zimna i chłodna. Jest to podział ze względu na wpływ termiczny danego produktu na nasz organizm. Wpływ ten uosabiany jest z ich właściwościami bilansowania energii życiowej chi. Każda z 4 natur odpowiada siłom yin-yang, gorący/ciepły – yang a zimny/chłodny yin. Znajomość specyfiki danych produktów używana jest do leczenia chorób oraz, standardowo dla chińskiej medycyny, zapobiegania im.

Oto główne właściwości 4 natur pożywienia (z przykładami):

Gorąca – stosowana na choroby yin i rozgrzanie ciała. Produkty z tej kategorii działają silnie na nasz organizm, dlatego powinno się je spożywać głównie w okresie zimowym i w ograniczonych ilościach. W celu zmniejszenia ich „gorąca” można ugotować potrawy je zawierające w dużej ilości wody lub na parze.
Przykłady: głównie pikantne przyprawy (pieprz, czosnek, cynamon, kurkuma, ostra papryka, imbir)  mocne alkohole, czerwone mięso.

Ciepła – jedzenie z tej kategorii powinno być spożywane codziennie w okresie jesienno-zimowym, w celu utrzymania pożądanej ciepłoty organizmu, szczególnie narażonego na wyziębienie w chłodnej aurze.
Przykłady: drób, warzywa (cebula, por, marchew), zioła (bazylia, tymianek, rozmaryn), orzechy włoskie, brzoskwinie, słodkie wiśnie i winogrona.

Chłodna – obecne w tej kategorii są warzywa i owoce dojrzewające od wiosny do lata, dlatego ważne jest, aby połączyć dietę opartą na 4 naturach z naturalnym cyklem wegetacyjnym. Wybierajmy te warzywa i owoce, które dostosują ciepłotę ciała do warunków pogodowych, a które możemy zerwać prosto z krzaka.
Przykłady: większość warzyw (pomidory, sałata, seler, cukinia, bakłażan, brokuły, kalafior, szpinak, papryka, rzodkiewki, szparagi) i owoców (jabłka, gruszki, truskawki, banany, jagody, słodkie cytrusy).

Zimna – wyzwala energię yin, zapobiegając chorobom „gorącym”. W celach leczniczych najlepiej spożywać w okresie letnim w postaci surowej.
Przykłady: owoce tropikalne (ananas, mango, kiwi, melon), kwaśne cytrusy, ogórki, jogurty.

+ Neutralna – stanowi trzon diety zrównoważonej. Jest to dodatkowa grupa skupiająca produkty niewywołujące efektu zmiany cieplnej naszego organizmu. Przykłady: zboża, ziemniaki, fasole, większość orzechów (poza m.in. włoskimi).


No Comments

Post a Comment